Monday, December 5, 2011

Pau Gebu Water Roux

Assalamualaikum,
Sekejap aje hari ni dah 9 Muharram,dah lebih seminggu kita melangkah ke tahun baru hijrah,sekarang ni nak mengupdate blog pun tak sempat dek cuti sekolah ,anak-anak ada kat rumah ,bila pegang aje keyboard nanti ada ;a suara-suara sumabang bu lama ke bu nak guna ,haishhh sejak bagi buat acc fb ni si angah asyik dengan online games aje ,geram pun ye jugak nak buat macamana dah terlanjur bagi kebenaran buat acc kan.Anak-anak chik mi dulu memang tak de acc fb ,sebab si ayah tak suka bila dah habis periksa tu chik mi pun bagi la create ingatkan senang nanti nak contact dengan kenkawan bila masing-masing berpisah dan insyaAllah akan ke alam sekolah menengah.
Tahniah di ucapkan kepada rakan-rakan blogger yang resepi-resepinya berjaya dimuncul di majalah-majalah ,berbangga chik mi dengan Diana Melley,Dayang Jack dan juga Ros.
Pau lagi jangan ada yang allergic dah ler ye,ku kerahkan 'Cik Baker 'untuk menguli lagi ,terima kasih 'Cik Baker' senang kerja Chik mi sekarang ni bila kerja uli menguli di ambil alih oleh 'Cik Baker',yang penting cepattt:)Kali ni cuba guna resepi pau yang mengguunakan water roux pulak best-best nanti kita boleh buat lagi ye.
Thanks Ros atas perkongsian resepinya
Still tak boleh membentuk pau dengan bolat kena praktis lagi nampaknya:

Thanks Ros akak copy kat sini ye untuk rujukan masa depan:)
Pau Gebu ( water roux) resepi II
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com 
Dicuba : Chik mi
Bahan-bahanya
550 gram tepung pau ( low protein flour)
2 sudu besar marjerin planta ( kalau guna shortening lagi bagus)
220ml susu segar atau bancuhan susu tepung+1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
2 sudu kecil double action baking powder
4 sudu besar water roux
2 1/2 sudu kecil yis
resepi water roux
25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux
-masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.
untuk inti- sedikit inti kacang merah

Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.

2.  Bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan biarkan sebentar, lebih kurang 6 ke 7 minit, kemudian leperkan sedikit dan masukkan sedikit  inti kacang merah, tutup kemas, ulang langkah tadi hingga doh habis.
3. Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang, dan biarkan pau naik dua kali ganda lebih kurang 1 jam, Panaskan pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, kukus pau dengan api sederhana, tak perlu api terlalu besar selama lebih kurang 7 hingga 8 minit sahaja, bergantung pada saiz pau.

24 comments:

  1. cantiknya tgk pau gebu ni kak memang gebus betul...tapau skit yer buat berbuka nanti..hehe

    ReplyDelete
  2. Memamg gebuzzzz la,dah boleh buat jual dah.Sebiji brapa ya?

    ReplyDelete
  3. memang gebu..lama tak makan pau buatan tangan sendiri

    ReplyDelete
  4. kita belum lulus lagi dalam bab mengepau ni... masih dalam proses pembelajaran..hi hi hi

    ReplyDelete
  5. kita belum lulus lagi dalam bab mengepau ni... masih dalam proses pembelajaran..hi hi hi

    ReplyDelete
  6. Adek ku Mimi cayang,nak bagi kek suji dah habis,bagi resepi tu tak reti nak buat..sedap tau tak caya buat separuh dulu yer..nanti dah buat bagitau..hihihihi

    ReplyDelete
  7. Aslmkum Mimi

    Gebusnya pau ni...belum pernah buat pau guna water roux...

    ReplyDelete
  8. Assalam kak tgk pau akak nih jelesnya kak,ptg tadi uli pau juga,tggu punya tgu xnaik2 pon,last sekali jadi habuan cik tong,mggu lpas pon uli roti,jadi habuan cik tong juga,igt kali nih wat pau ok,sbb yis pek baru buka,rupanya mmg xok juga,geram yg amat2 sgt la..Maybe yis dah msuk angin n xaktif kut,Mmg mnduga kesabaran toi..Gebu kan pau guna w/roux nih,prnh juga cuba sekali dulu..

    ReplyDelete
  9. lama tak mengepau mimi...rajinnyer dia, sedapnyer mkn time sejuk2 ni

    ReplyDelete
  10. sedapnya kak pau...buat sendiri jugak best...boleh makan byk...hehehe

    ReplyDelete
  11. dear cik mi, tumpang copy paste resipi yer...

    ReplyDelete
  12. Assalam mi,
    hahah..samalah macam akak semenjak cuti sekolah ni,pagi2 lagi celik mata, computer dan ada PENUGGU...sibuklah berebut nak guna, sebab nak main games..kalau kita yang pakai, siap tanya..pukul berapa habis, every 5 minutes dia diri kat sebelah dengan muka kesian..haha..
    pau nampak lembut mi....my mum & hubby suka makan pau..nak cuba recipe ni dah lama dah tak cuba2..

    ReplyDelete
  13. Cikmimi....waa gebu pau nie siap dengan filing coklat. Entah bila laa nak buat pau nanti bila beli tepong pau dapat lah cuba .

    ReplyDelete
  14. Salam Mimi,
    Waaaa....ada pau gebula kat sini, lama betul akak tak makan pau, mai seketoi nak rasa

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Chik Mimi..

    Pau Gebus Yang Melazatkan..Sesuai Untuk Buat Minum Pagi Dan Petang...

    Kalau Ada Masa Kak Lin Teringin Juga Nak Buat Kuih Muih Ni...Tinggal 2 Org Kat Rumah Main Beli Jerlah...

    ReplyDelete
  16. Pagi Mi cayang,

    wah bam2 pau tu...mcm kak nur nk cekup aja...kak nur dtg lambat sikit mau dh habis nie...lain kali akak tunggu depan pintu mi..hahah.

    ReplyDelete
  17. salam mimi..rajennya mengepau..pastu meroti lak.htr roti tu sikit ke umah ya :D

    ReplyDelete
  18. salam mimi..sni pun ada pau..sdppnya..kita pun kerap jgk smjak smpai bahrain duk mengepau ni..tmbah2 cuaca sjukk..asik nk mkn jee..hehee..

    ReplyDelete
  19. As salam.....nak order kuih pau 10 biji boleh....nak inti kari ayam ya...

    kak ham xupdate blog...hati masih sedih dgn pemergian mil...:(

    ReplyDelete
  20. Assallamualaikum chik Mi..
    Dah kurang sibuk ye kak skrg? Naz pulak la yg sibuk mengalahkan org yg bekerja.hehehe...
    Naz pun dah pernah cuba resepi ni. Mmg gebussss habis pau ni kan. Lembut dan montok jer..

    ReplyDelete
  21. salam mimi..akak lmbt sampai..ada lg pau yg gebus dan putih melepak tu ke?..kalau dh abis wat yg lain utk akak plk ye..wah demand tu..

    ReplyDelete
  22. cik mi..x tahan tgk roti yg berkilat2 yg bwh tu..sedapnya ...

    ReplyDelete
  23. mampir sob..nice post..teruslah berkarya dan sukses selalu..jangan lupa kunjungan balik ya..:)

    ReplyDelete
  24. Salam Kak Mi..dah lama saya dengar pasal kaedah water rough ni..Belum pernah bereksperimen lagi..nampak gayanya kena cuba gak pengalaman kaedah ni....

    ReplyDelete

Reply