Monday, March 19, 2012

Bengkang Gandum

Assalamualaikum ,lamanya chik mi tak sapu sawang kat sini,ni punmenu yang dah lamaaaaa,terperap dalam folder aje.Ada yang panggil kuih bingka pandan atau kuih bakar ,apa-apa pun sama je kan .Resepi dari Ustazah Thaniah,Jazakallah Khoir Kak Ani chik mi  panjangkan kat sini ye.
Bengkang Gandum 
Sumber 1: Thaniah Sulaiman ثا نيه
Sumber 2 :Tested & Tasted recipe
BAHAN2
4 telur
3 1/2 cwn santan
2 cwn tepung
1 cwn gula
sedikit esen pandan & pewarna hijau
(UTK KALI INI SY X GUNA PEWARNA HIJAU)
sedikit garam
CARA2
pukul telur dn gula
dan satukan bahan yg lain , kacau rata dan tapiskan.
loyang dipanaskan(direct pd api dapur) dan letakan sesudu marjerin/butter, dan tuangkan adunan tadi
bakar pd suhu 160'c selama 45min.atau sehingga masak
 


Thanks ustazah Ani & Cha for sharing the recipe!!

19 comments:

  1. Salam kak! kita pun plan nak buat bingka jugak tp bingka pisang ehehe... tgk bingka akak niii mcm nk buat yg ni lah pulak! hihihi...

    ReplyDelete
  2. Comel lotte laaa.... nak tumpang semulut di sini, eh...dah tak ada lagi bengkang gandum ni rupanya....uwaaaa...balik dengan perut kosong nih!

    ReplyDelete
  3. bentuk love lagi... bengkang romantik..

    ReplyDelete
  4. salam chik mi..sedapnya chik mi..lebiu lagi tu..saya nak 2ketui la..

    ReplyDelete
  5. Salam Kak mimie.. aritu pun erma ader gak wat kuih bakarni.. sedap, mudah n harum jek time bakar tu bau pandan kan? kan? kan? akak nak gak join yang love love tu.. tomei.. erma wat taram jek kat loyang ha ha ha ha

    ReplyDelete
  6. Salam Chik Mi..ai suka la bingka bentuk lap2 tu..cuba u hulurkan ai seketul dua

    ReplyDelete
  7. Salam Chik Mi.. amboi sedapnya bengkang ni, cantik pulak. dan dan terliuq.. dah ada resepi ni nanti boleh la nak buat bila2. tenkiu2 :)

    ReplyDelete
  8. salam kak... wahhh berbengkang love laaaaa...liza pun lama tak buat benkang2 ni... nak minta satu luv u tu....

    ReplyDelete
  9. as-salam
    sedapnye bingka..cantik mould bingka yg kak gunakan ni...

    ReplyDelete
  10. lamanya saya tak buat bingka...malas betul nak buat bingka sekarang ni....tapi teringin pulak rasanya lepas tengok kuih akak ni...:)

    ReplyDelete
  11. Salam Mimi :)

    cantik lah mould bentuk love...
    & lama nyer tak buat bingka nie..yum3x

    ReplyDelete
  12. Cantik nya bengkang bentuk lap2 ni...hehe

    ReplyDelete
  13. Salam Cik Mimi....kita suka bentuk love tu...nampak comel acuan nya. Kita tak pernah lagi nampak acuan bentuk love nie. Hehe cute cute nie makan seketul love tak cukup kena makan sepasang baru balance.

    ReplyDelete
  14. cute je bengkang saiz kecik2 tu..memang snang klu buat kecik2 ni kan..xyah nk ptong2 lgi dhhh...ngapp je...

    ReplyDelete
  15. memang kita panggil bengkang juga...sedap ni.nk yg kerak-kerak tu:)

    ReplyDelete
  16. aslmkum chikmi.. cantiknya acuan luv tu.. akk paling suke part kerak2 tu.. kalau pakai acuan comel2 camni puas la dpt makan kerak..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Cik Mimi

    Comelnya Bengkang Gandum Tu...Cantik acuan love tu...

    ReplyDelete
  18. Salam Chik.
    Cantiknye mould bentuk love tu. Kat Msia berapa harga mould macam tu ye chik? saya suka jgk kumpul. cuma dok fikir, kalau harga kt Msia tak mahal sangat, tak perlulah saya beli byk dari sini dan bawa balik :)

    ReplyDelete
  19. salam saya .berkenalan saya ni memang suka resepi kuih muih ni .. awak ni berniaga ke... nampak semuanya sempurna. dan cantek2 aje..

    ReplyDelete

Reply