Menu dah lama habis hahahha bila la na upload menu baru ni ,terima kasih buat Ijah Bangkok sebab kongsikan resepi pau yang sangat best,rasanya Q pun dah buat guna resepi ni .
Walau dah guna tepung pau still nampak kuning ,nak guna tepung hong kong jauh la pulak nak cari kat hong kong :
Kena buat 2 versi kat rumah ni anak-anak suka inti coklat dengan inti kari ayam malas nak buat filling coklat jadi buat filling kari ayam je,DH suka inti kacang merah.
- 300g Tepung Hong Kong>>yg ni kita tak de gantikan tepung pau
- 150g Susu>> susu segar
- 50g Gula caster
- 1 1/2 Tbs Shortening
- 1 tsp yis
- Sedikit garam
Bahan B
1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air
Bahan2 Inti>>yg ni kita guna inti kaya,
480g Inti Kacang merah readymade, bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikan.>> kita guna kaya
1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air
Bahan2 Inti>>yg ni kita guna inti kaya,
480g Inti Kacang merah readymade, bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikan.>> kita guna kaya
Ni second time buat guna paste kacang hijau (ready made) dan inti kari ayam dengan telur rebus
Cara2:
- Satukan semua bahan A dan uli sehingga licin tak melekat di tangan. Tutup dgn tuala lembap atau cling wrap dan penaikkan doh 2 kali ganda(lebih kurang 45min-1jam).
- Satukan pula bhn B dan uli doh kembali sehingga sebati dan licin. Rehatkan lagi selama 15 min sebelum dibentukkan bulat.
- Kemudian, bahagikan doh kepada 16 bhgn iaitu berat setiap 1 anggaran 35g.
- Isikan dgn inti merah tadi atau inti kesukaan dan tutup doh rapat2 utk mengelakkan inti terkeluar semasa mengukus nanti. Buat sampai habis dan susunkan di atas tray pengukus.
- Rehatkan kembali lebih kurang 30minit.
- Panaskan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus pau.
- Apabila air kukusan telah mendidih, kukuskan doh yg telah disusnkan didalam tray td dgn menggunakan api yg besar selama 10 minit dan renggangkan sedikit penutup pengukus dan biarkan lagi selama 5minit. Tutupkan api dan biarkan sebentar di dalam pengukus lebih kurang 3-5minit, hidangkan panas2.
Sape yang suka pau boleh try resepi ni
Rumah kita pun hidang pau juga..
ReplyDeletenampak sgt sedap, membuatkan hati I tergoda nak try...
ReplyDeleteTapi kena tunggu mood rajin datang, baru boleh buat. Sebelum nak datang, mai lah pos sepuluh-dua puloh ketul ke I, baru best!
Salam kak mimi, wah gebusnyer nampak lembut n sedap kak.. ader ke lagi.. sedapnyer.. makn time suam2 tu nyum2
ReplyDeletePau memang favourite, kalau balik m'sia memang bedal cukup2 sebab malas nak buat kat sini. Kena makan sorang2:(
ReplyDeletesuka pau tapi tak pernah buat.. hehehe... harus juga membuatnya setelah mengintai resepi di sini..
ReplyDeleteSalam Cik Mi.licin mulus pau tu...gebus pula...sedapnya..rasa nak mkn jugak pau...
ReplyDeleteasslm Chik Mimi...sgt gebu n licin pau tu...suka la tgk...kalau diberi pilihan...QH lebih suka pau ayam tu...hihihi...nk cuba tp xterbuat2 jugak...
ReplyDeletesedapnya kak mimi...saya pun suka pau jane ni...tapi tang nak buat inti tu yg malas..itu yg jarang nak buat pau ni..kekekek
ReplyDeletesedapnya acar buah kat bawah ni..lama tak makan..huhuhu..dulu selalu jugak buat sebab kawan makcik suka menempah..hehehhe
Salam Kak Mimi..yana xcuba lg pau jane ni..malesnya nk bt inti tp klu mkn cepat jer abis hihii
ReplyDeletetak penah try resepi ni...nampak gebu betul
ReplyDeletesalam chik mimi..wah sama cam k zila ..ada pau gak...jgn marah..kiter ni kaki mengepau tau..bak singgit!
ReplyDeleteassalam Mimi
ReplyDeletecantik pau ni licin, akak selalu wat tp licin camni hu hu
jadi kesukaan anak2 dan semua sessi rumah akak jg ni he he
nampak lembuttt...sangat struktur pau tu, belum lagi rasa..
ReplyDeleteSalam mimi...lagi dua minggu my tepung hongkong akan sampai ke ankara...chewahhh boleh ler menerai recipi ni.Dah setahun budak2 tak makan pau,tambahan yang tukang bawak tepung tu akan duk dgn kami sementara depa buat kerja kat sini boleh ler try..heheh..kalau tak jadi pun di ankara ni takdak masaalah coz kat sini hidang apa pun abis... : )
ReplyDeleteuiksss mengepau ek mimi! msti cdp ni tmbahan tembam2 kena sebijik kenyang :)
ReplyDelete