Assalamualaikum,Penang sehari dua ni hujan aje sejuk,kalau dapat tarik selimut kan best,menu yang dah lama terperap dalam folder,bila masak ambik gambar tapi malasnya nak mengentri .Dah lama pastry puff terperap dalam fridge,bila Cha pos kat fb baru teringat ada 1 pac pastry puff yg membeku .Balik office terus mengodek inti sebab bileh buat bekalan anak-anak ke sekolah.JazakaAllah Cha .
Sumber : Sasha Rahmat
Tested :Chik mi
bahan2 untuk inti
400 gm daging hancur
2 biji bwg besar - didadu
2 biji tomato - didadu
mixed herb secukup rasa
garam & gula secukup rasa
1/2 cwn bread crumb - sy gantikan dgn 2 kpg roti didadu kecil
*** bole tmbh sayur2an pilihan jika suka.
cara2
satukan bahan2..jika daging hancur tu jenis frozen, difrostkan dn tos dulu
jika suka boleh jgk digoreng separuh masak daging tu.
400 gm daging hancur
2 biji bwg besar - didadu
2 biji tomato - didadu
mixed herb secukup rasa
garam & gula secukup rasa
1/2 cwn bread crumb - sy gantikan dgn 2 kpg roti didadu kecil
*** bole tmbh sayur2an pilihan jika suka.
cara2
satukan bahan2..jika daging hancur tu jenis frozen, difrostkan dn tos dulu
jika suka boleh jgk digoreng separuh masak daging tu.
JazakalAllah Cha chik mi kongsi kat sini ye:)
Salam kak, kita nya puff pastry dah dekat stgh tahun beli manjang tak sempat sbb inti takde ehehe... Klu inti ada depan mata kejap jer kita buat ecece... Mcm2 alasan dia :D
ReplyDeleteWaaa...dah lama tak mengepuff... sedap tuh...
ReplyDeletewaduhhhh duh...kemain seksi lagi puff tu berposing..pendai betul mengoda pada sape2 yg sedang melihat ni...hehehe..rasa dh tentu la sedap ni...gambo pon cantik...
ReplyDeleteBestnya klu dapat mkn bersama teh panas di kala hujan turun nii hehee..yana pun dh lama simpan puff pastry..males lg nak membuat..ada sape2 nk tlg x hikhikk
ReplyDeleteMeleleh air liur akak tenguk. Ini memang favourite akak. Kalau udah start susah hendak henti.
ReplyDeleteguna puff pastri jenama kawan ke chik mimi?
ReplyDeleteye kak guna puff pastry kawan
DeleteMemang betul chik mi..sini pun hujannn!
ReplyDeleteNak tarik selimut tapi hari ni busy lak pulak jadi driver.
salam chik mi
ReplyDeletealahaiii dh lama jgk kita x buat puff..melampauuu2 sedapnya tue..bak seketui:)
Cantik! Cantik betul puff daging tu... dari luar nampak menggoda, apalagi kalau memakannya... pengsaaan!
ReplyDeleteAssallamualaikum chik mi..
ReplyDeleteWahh di sana asyik hujan je ye.. Sejuk je suhu kan. Si sini panas terik sekarang kak.. Dok berkipas jer tak henti2..
Cantiknya kejadian puff akak tu.. Kulitnya nampak garing..
cantiknya rupa puff daging chik mimi ni, terliur sangat2....kalau jual ni, berderet2 orng nak beli..
ReplyDeleteKita berkenan kat piring yg munge munge tu.....
ReplyDeletecrispynya puff chek ni.. mkn panas2 mmg tak cukup 2 kpg .. akk nk oder filling nya jer.. puff dah 2 bln dlm peti ais..
ReplyDeleteas-salam sis..
ReplyDeletealamaakkkk terliur i nak membuatnya sis, lama x buat puff..
Chik Mimi,
ReplyDeletesedapnyer..kalau ada depan mata tak cukup satu saya mamam..hehe
teringinnya nk mkn puff gini tapi sejak dok sini tak jumpa pun puff yg halal..semua ada kod number yg tak halal tak berani nk beli.
ReplyDeletesini ujan setengah hari lak 2,3 ari ni kak.. kalo x pagi,ujan ptg..
ReplyDeleteNampak sedap sgt la puff tu kak..sibbaik x tyg isi dalam..kalo nampak mau menggelupur nak seketul
sukanya saya puff ni kak...tapi sekali je pernah saya buat...hahhaha..adehhh...padahal bukannya susah sgt pun...kekeke...
ReplyDeletesungguh comel puff mu ni miee...!!
ReplyDelete