Assalamualaikum,menu lepas kerabu ikan tongkol,nasi goreng kerabu la pulak,sebabnya hari tu p SP order nasi goreng kerabu ,salah chik mi jugak sebab tak check dalam menu ada ke dak dalam menu tu,bila nasi goreng ku sampai huhuhhuu tak memenuhi piawaian,nasi berminyak,ada 3 racik timun ,sedikit daging dan sedikit hirisan bunga kantan,rasa memang ler tiada langsung kerabunya,sedih la ,kalau dah tak boleh buat cuba cakap 'maaf kak kami tak buat nasi goreng kerabu' ,sedih sungguh .bila ada lebihan kacang kelisa @ kacang botoi teringat nak bereksperiment buat nasi goreng kerabu ,alhamdulillah semua suka.
Kalau kat gerai tomyam ,selalunya nasi goreng datang dengan pakej sambal belacan yang mengancam kan.Kalau kat Penang ,kalau area town restoran Su Ai Kenari ,sangat famous ,lagi pun tengahari pun dah beroperasi ,rasanya since chik mi start kerja tahun 93 restoran ni dah wujud kut,sambal belacannya memang best,kawan chik mi cakap sambalnya letak budu,hohohoho dengan gigihnya ku angkut budu kat pakcik Mydin sebab nak buat sambai belacan ala-ala su ai kenari:)
Food tester kat rumah bagi green light untuk nasi goreng kerabu dan sambal belacan budu ni ,jimat-jimat
kalau selalu ke sana pun poket bocor jugak kan:)
Nasi Goreng Kerabu ~ My style
Sumber : Chik Mi
Bahan-bahan
Nasi putih
bawang merah *
bawang putih*
sediikit cili api*
ikan bilis *
sos tiram
serbuk lada sulah
sos ikan
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
*diblend kering sedikit jangan terlalu halus
Ulaman
chik mi guna
kacang kelisa**
serai **
bunga kantan **
** dihiris nipis
caranya
Panaskan minyak tumiskan bahan blend sehingga naik bau ,masukkan sos tiram kacau sebati ,masukkan lada sulah,secukup rasa ,dan sos ikan dah sebati masukkan nasi putih tadi kacau sebentar,masukkan ulaman kacau sehingga sebati ,perasakan garam
caranya
Panaskan minyak tumiskan bahan blend sehingga naik bau ,masukkan sos tiram kacau sebati ,masukkan lada sulah,secukup rasa ,dan sos ikan dah sebati masukkan nasi putih tadi kacau sebentar,masukkan ulaman kacau sehingga sebati ,perasakan garam
untuk sambal belacan budu
Buat sambal belacan biasa,cuma lebihkan asam biar cair sedikit masukkan budu kacau sebati
Buat sambal belacan biasa,cuma lebihkan asam biar cair sedikit masukkan budu kacau sebati
senangkan
Yeh mama orang pertama !!!
ReplyDeletenk sgt rasa sambal belacan budu yg dimkn bersama nasi goreng kerabu yg menggoda betul malam2 begini... ngences betul!!
tgk lah sampai lupa nk beri salam..hehehe
As Salam Chik Mimi ku cayang!!!
ada sambl belacan budu tu yang special tu kan
ReplyDeletesedapnyer sambal dgn nasi goreng tu mimi! budu akak boleh makan tp sambal belacan tak leh! camna nak buat ek.. huhu
ReplyDeleteSalam CikMimi....seingat saya lah restoren Su Ai kenari tu dari zaman saya sekolah dulu dah ada dah. Time time student tu tak mampulah nak makan kat situ...wang poket tak cukup.Tapi bila dah keja kat lebuh pantai singgah juga makan kat situ...sedap. sekarang saya tak pasti laa..sebab lama tak lalu kat situ.
ReplyDeleteApapun sambal belacan budu tu tergoda sungguh laa
Nasi Goreng Kerabu 1!!!!! Lebihkan kerabunya ye...
ReplyDeleteKak Mimi..yana dh TERjatuh cinta dgn nasi kerabu+sambal belacan budu tuu.. nak sepinggan..xtahan tgknyaa :-)
ReplyDeleteAssalam Dik Mimi...mak aiii napelah Akak baca n3 ni lambat erk....kan dah habis kacang kelisa tu ku goreng smuanya..kalau tahu tadi ku simpan sikit untuk di kerabukan.....meleleh air liur!!!
ReplyDeleteHari tu order nasi kerabu kat satu kopitiam sini..
ReplyDeletesampai2, nasi goreng kerabu dan nasinya MENTAH! Macam makan beras jer.
Buat sendiri lagik puas hati kan??
Daku tiada kacang kelisa la pulak.
salam mimi
ReplyDeletealahaiiii sedapnya..meleleh air liur tgk tghari2 camnie..:)
Salam kak mimi! haaaaaaa... ni lagi salah satu menu tertunda nak buat, tunggu minggu depan kalau brg sampai cepat sbb kita suh mak kita poskan bunga kantan hihihi.... baunyer mesti harum kan kak, sedapppppppnyer! alaaaaaa... mcm nak makan sekarang jerrr huhu...
ReplyDeletesalam kenal chik mimi,,,sambl blacan budu...mesti power kan....br puas mkn...
ReplyDeleteAssalam dinda..rasa nak buat nasi goreng nilah..
ReplyDeletesedap tengok ..tapi agak2 kalau bunga kanatan tu tak ada diagantikan dengan daun kesum boleh kot?..alahai masuk perut akak juga..bukan masuk perut orang lain pun..hahaha
assalammualaikum..lambat sampai..mesti dah habis...kekekek...
ReplyDeletesaya pun kalau gi kedai jenis tomyam suka kalau diaorg bagi sambal...baru terasa sedap makan..hehehhe
Amboi, awat lah sedap sangat nampak nasi goyeng CikMi kita ni.... bila nak jemput makan...hehe
ReplyDeleteSalam Chik Mi,
ReplyDeleteWaaaaa ada nasi goreng kerabu la kat sini, tak pernah makan lagi ni. Selalu makan nasi kerabu biasa aja, mai la ajak akak makan sekali, hehehe
adui sedapnye...siap ada kacang botong ngn sambal belacan campur budu...kecur liur...
ReplyDeletesalam kenak Chik Mimi,
ReplyDeleteada nasi goreng kerabu kat sini, bestnya...ada bau2 bunga kantan tu kan..