Assalamualaikum,Alhamdulillah kita semua berada didalam lindungan Allah SWT ,semalam Penang bergegar dengan earth quake(tapi Chik mi tak terasa pun sebab masa tu dalam kereta,DH yang tengah stop kat traffic light terasa gegarannya agak kuat dan lama juga).Sambal hitam ni dah lama buatnya stok pun dah tinggal saki baki kat botol tu baru nak upload:),biasalakan orang rajin,stok belimbing kering dari my sister yang buatkan,tapi lepas ni memang agak payah nak dapat belimbing kering lagi sebabnya kakak chik mi dah tak sihat baru-baru ni kena mild stroke ,semoga angah pulih sepeti biasa,sebenarnya angah OKU ,sebab tangan kanannya tak berfungsi ,tapi still kuat kerja memasak sambil dibantu oleh BIL,selalunya chik mi kalau nak makan ikan pekasam,acar limau sebut aje insyaAllah nanti sampailah kirimannya,huhuhu terasa sangat sedih.Resepi seperti yang pernah dibuat kat sini,cuma chik mi olahkan sikit ikut citarasa sendiri,Jazakallah khoir Ratna aka Madihah atas resepinya
Resepi asal boleh tengok kat sini
Nota :
Chik mi kurangkan Belimbing
Tambah cili api
Chik mi kurangkan Belimbing
Tambah cili api
Ikan bilis digoreng garing,kemudian pause 2x
Tumiskan bawang dengan cili api sehingga garing,masukan belimbing kacau sebati,bila dah sejuk baru masukkan ikan bilis
Salam mimie.finally dah dapat tinggalkan jejak.Kak Ros memang asyik ingat nak call mimi tapi banyak sungguh kerja sebab sports day dah dekat.
ReplyDeleteMuga kakak kesayangan cepat sembuh ya.Sambal hitam ni kak Ros tak pernah makan tau...nak cuba sikit.kak Ros dah buat pai tee tu...lenguh kaki dibuatnya.
Wsalam kak ros akhirnya akak dapat jugak tembusi dinding ni ye hehhehe thanks akak tak pe..
Deleteghajen akak sebab nak buat casing nya tu yg M sangat tu
Assalamualaikum Chik Mimi,
ReplyDeletelama tak jumpa belimbing buluh, kalau ada nak juga buat sambal hitam ni... sedapkan kalau makan dengan nasi panas!
w'salam kak amie
Deleteyeee betoi tu makan dengan nasi panas memang MAUT,heheh sebab susah nak stop
salam chikmi,
ReplyDeleteoman pun dpt tsunami alert.
risau betul semlm baca mcm2 kat FB pasal tsunami.
kami balik cuti nanti blh order sambal hitam :)
W'salam mala insyaAllah kalau ada stok belimbing apa salahnya
Deletehabaq awai2 na
Salam kak mimi!! Teringin nk buat sambal hitam pahang niii mcm sedap jer buat mkn dgn pulut kan? Ehehehe... Leh masuk list :D
ReplyDeleteWsalam dik ijah ,dengan pulut belum torai lagi hik hik hik,akak makan dengan nasi aje ,ijah jaga2 sambai ni kang pecah diet tau
DeleteAssalamualaikum Adik ku Mimi sayang!!
ReplyDeletehitam2 sitampok manggis sungguhpun hitam ku pandang manis...alahai...
Kak Nur simpan dulu masuk dlm peti besi erk mi??
Maaf ya kak Nur mcm terlepas beberapa n3...kak Nur skrg dh jarang ngadap pc...bila senang baru lah jenguk.
Wsalam kak Nur cayang ,sama la kita sekarang ni dah jarang BW jugak bila terasa nak update baru update
DeleteSalam CikMimi....semuga kakak cikmi cepat sembuh.
ReplyDeleteKita di sini pun terasa juga memang cemas dan takut.
w'salam noor ,JazakAllah khoir ,memang cemaskan,ingatkan p SP nak jumpa dengan noor hari tu
Deletesedapnya kak mimi..suka saya dgn sambal ni...makan dgn nasi putih ke goreng ke best betul..:)
ReplyDeletesalam kak mimi,sedap sambalnya...makan dgn nasi panas ni mmg best...
ReplyDeleteKita yg duduk kat Pahang pun tak pernah makan sambal hitam ni. My mom pun pandai buat. Anaknya je yg lombab sikit.
ReplyDeletegegaran di Penang kuat jugakan kak...adik kat Penang dok umah flat pun takut semlm.risau juga family kat sana bila dgr berita tu takut tsunami jer tapi alhamdulillah tak ada.
ReplyDeletesambal hitam ni mkn dgn nasi panasx2 sedap ni..alahai lapar lak rasa..hehe
Alhamdulillah tak ada apa2 kan nieza
Deletesedap la cuma nak buat belimbing tu agak M hehhe
sedapnya.. kalau akk msti btambah2 nasi la jwbnya
ReplyDeleteKak zana kena tarik handbreak kalau makan sambai ni
DeleteSalam Cik Mimi.belum pernah rasa sambal hitam pahang....betul tu mcm2 kawan2 cakap sedap mkn dgn nasi panas...
ReplyDeleteWsalam Mamasya heeheh pecah diet kalau makan sambai ni
Delete