Wednesday, May 6, 2009

Ayam Masak Merah

Salam ni menu ari sebelum nye,ntah mengapa sekarang teramat malas nak hapdet N3,pastu badan pun kurang sihat jugak,terase berangin aje badan ni,malam tadi pun gantung periuk gak cuma buatkan french toast ajer utk dinner anak2 ngan Cik hby(ni pun atas permintaan cik hby jugak cakap x mau makan nasi) sonang kerja makcik
Bahan-bahan:
Ayam -di potong lumur garam kunyit kemudian goreng separuh masak
Bawang merah- 5 ulas *
Bawang putih-2 ulas*
Cili Merah-4-5 Biji*
Cabai Blend-1 sudu besar
Serbuk kari-1 sudu di bancuh menjadi pes
Serai- 2 batang*
Lengkuas -sikit*
Halia-sikit*
Tomato buah *
Asam Keping-jika perlu
Garam
Gula
Serbuk perasa - optional
Sedikit Santan
Bahan yg bertanda*- diblend

Cara
Tumis bahan yg telah di blend ,masukkn pes kari bersama cili blend tadi tumis lagi sehingga naik bau dan pecah minyak tambahkan air sedikit(jgn banyak sangat) masukkan ayam yg telah digoreng separuh masak tadi,kacau sehingga sebati,masukkan santan perasakan dengan garam n gula,jika tak cukup masam bolehlah dimasukkan asam keping masak sehingga pekat,
Masakan ni kena seimbang masam dan manisnya,jika tomato dah masam tak perlulah dimasukkan asam keping.

4 comments:

  1. rasa nak demam ? hmm samala..sy beberapa hari ni pun demam sesema gak..satu rumah demam.ko ni, demam2 pun rajin gak masak. aku kalu demam beli lauk kat luar ja. he he tak larat nak masak

    ReplyDelete
  2. nak buat cemana kalau beli kat luar tu semua lauk mamak ade la ptg2 pastu ngan tomyam x leh jalan ler

    ReplyDelete
  3. Chik mi tak sehat?..cuaca panas ni..banyakkan minum air ..pastu kena cukup rehat...eh sedapnya ayam tu..

    ReplyDelete
  4. Thanks akak,macam tau2 aje kita ni tak suka minum air

    ReplyDelete

Reply