Resepinya nanti chik mi CnP sebab Myr tengah demam sekarang ni tak boleh masuk.
Update:
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 1/2 ekor ayam (1kg)
- * 3 biji bawang merah
- * 3 ulas bawang putih
- * 1/2 inci halia
- * 1/2 inci kunyit
- * 1/2 inci lengkuas
- * 2 batang serai
- * 1 sk ketumbar
- * 1 sk jintan manis
- * 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
- 2 sb santan pekat (optional)
- 1 sb madu
- garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
- daun pandan
Cara-cara
- Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
- Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
- Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
- Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
- Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
- Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
- Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.
salam chik mimi
ReplyDeleteakak nak jugakkk..huhu
semoga mimi bertambah sihat.akak ingat ketupat tadi hehe ..sedap ayam pandan ni baunya sangat wangi.
ReplyDeleteWOW, ayam pandan! Sedapnye kak! mintak sikitttt ;)
ReplyDeleteHad this b4 at Amarin Heavenly Thai restaurant kat Midvalley Megamall...lama tak gi!
Alhamdulillah, mi dah ok sikit. ayam pandan tu ada lagi tak?? nak sikit.hehe
ReplyDeletesalam chikmimi,
ReplyDeletehihi. bolela ganti ella jap,kan, chik mimi...sama la kita, suara tgah serak2 basah...kihkih. hu, aritu teringin sangat ayam pandan ni. tapi pandan takde ms tu. hilang kempunan saya makan kat sini. hihi...
salam kak..
ReplyDeletesedap kak, kite kat sini kalo g Rafflesia Chicken Hurt msti nk mkn nasi ayam pandan :)
harap akak cpt sihat :)
Salam Akak..
ReplyDeleteSaya pun pernah buat ayam pandan guna resipi Kak Iza ni...memang ngancam abisssss...sedapppp