Assalamualaikum,ai timbul sekejap pastu tenggelam balik hehehh nak buat macamanakan dah macam-macam benda nak kena settle dah tu pulak penyakit M pun banyak jugak,tertawan dengan kaswi keladi kak ayu yang menawan tu chik mi pun buat jugak,tapikannnnn tak dak stok kapur chik mi tukar ke air abu,bila chik mi rasa aik kenaparasa macam bingka beras,sebenarnya makan ni masa kuih masih suam gitu,chik mi bawak ke ofic bila cik ros makan dia cakap macam kuih lapis ler heheeh tapi adunan ni memang sedap lembut gitu ,nnti chik mi buat lagi sebab nak tahu jugak kalau guna air kapur tu kut-kut rasa lain sikit.Apa-apa pun kuih ni memang sedap,cukup lemak dan manisnya.
Talam Kaswi KeladiSource:Kak Ayu
Source:Iza Akma
Terima Kasih keduanya Chik mi panjangkan kat sini ye,
Bahan-Bahan:
180 gm tepung beras
120 gm tepung ubi
70 gm tepung jagung
260 gm gula pasir-(Ayu gunakan 215g)
1200 gm santan [400 gm santan kotak + 800 gm air]
300 gm keladi tanpa kulit [rebus hingga empuk dan toskan airnya]
1 sudu teh esen keladi
1 sudu teh air kapur-(Ayu gunakan 2 sudu teh)
1/2 sudu teh garam
pewarna ungu secukupnya
120 gm tepung ubi
70 gm tepung jagung
260 gm gula pasir-(Ayu gunakan 215g)
1200 gm santan [400 gm santan kotak + 800 gm air]
300 gm keladi tanpa kulit [rebus hingga empuk dan toskan airnya]
1 sudu teh esen keladi
1 sudu teh air kapur-(Ayu gunakan 2 sudu teh)
1/2 sudu teh garam
pewarna ungu secukupnya
Caranya:-
Kisar keladi yang siap direbus dengan air (ambil air daripada sukatan di atas)
Satukan keladi dengan semua bahan lain, kecuali pewara ungu. Tapis jika perlu.
Masakkan adunan hingga pekat sedikit. Asingkan sebanyak 500 gm dan warnakan ungu.
Sapu minyak pada loyang dan tuangkan adunan putih dan ungu berselang seli.
Kukus adunan selama 40 minit dan sejukkan kuih sebelum dipotong.
Dimakan tanpa kelapa pun dah cukup sedap sebab dah ada santan.
Sources:-From http://seleraputeri.blogspot.com
Kisar keladi yang siap direbus dengan air (ambil air daripada sukatan di atas)
Satukan keladi dengan semua bahan lain, kecuali pewara ungu. Tapis jika perlu.
Masakkan adunan hingga pekat sedikit. Asingkan sebanyak 500 gm dan warnakan ungu.
Sapu minyak pada loyang dan tuangkan adunan putih dan ungu berselang seli.
Kukus adunan selama 40 minit dan sejukkan kuih sebelum dipotong.
Dimakan tanpa kelapa pun dah cukup sedap sebab dah ada santan.
Sources:-From http://seleraputeri.blogspot.com
mie..nanti buat bagi akak rasa pula..kuih2 mcm ni akak malas betul nak buat..mkn nak! hehe
ReplyDeletefeveret ni apa saja yg ada keladi ni..tapikan tk pernah buat sbb tak pernah jumpa keladi hahaha alasan je kan!
ReplyDeleteish kena jugak pi cari keladi nih...dah terbayang2 dah talam keladi ni
Assalam mi,
ReplyDeletecantiknya kuih mi tu..akak punya yang first tu tak jadi cantik marblenya..hehe..rasanya kalau letak air kapur, dia ada sikit kenyal gitu..hehe..thanks mi, sudi cuba sama dah patternnya macam akma punya..akak punya pattern aje yang terkeluar ring..haha
wah3x chik mi... sekali kluar ... berderet2.. kaswi keladi pon ada.. mm... dpt jeling je la kan, kalau la dpt merasa .. huhu ..
ReplyDeletewahhh cantik kuih tu...sure sedapkan..tapau ler 2 ketoi bawa bekal blk ni..hehe
ReplyDeleteoooo..mimi dah try buat ya..insyaAllah akak nak buat jugak dalam masa terdekat ni..
ReplyDeleteAkak.. wah rajinnya menalam kuih.. he he he nampak cantik n sedap tu.. nak join gak...
ReplyDeletesuka la kuih camni, sedap dan ringkas! (tapi xtau la bila nak buat ni, tunggu angin R dulu kot hehe..)
ReplyDeleteCM..
ReplyDeleteYey...talam ad kat dapur ni...I looooikesss.....nak g cari daun pisang weekend ni....hik3....utang pulot udang ngan my better half la kak.....adehhhhh!!!
Salam ChikMi,
ReplyDeletetengok kuih talam teringat kat kampung. tak pernah belajar buat sendiri, kadang2 beli aje.hehe... cantik la marble chikmi. kaler pun sweet je :)
Assalam mimi, akk pun suka ngan talam gini, tapi nak membuat tu yg tak berapa nak rajin..bestnya
ReplyDeleteAssalam kak,lambat mai rini,da lagi ke kuih nih kak,kalo da tuh,mai la seketui dua,ngee..Pstt rajin akak yer wat kuih nih.
ReplyDeleteAssalamualaikum Mimi...
ReplyDeleteSedapnya talam keladi tu...tapi jarang2 ada jual...tinggalkan utk Kak Lin tau...hehe
tertarik jer tengok kuih akak nih..cun seyhh kaler tuu..lembutttt jek!
ReplyDelete