Thursday, March 31, 2011

Choclate Bottom Banana Square

Assalamualaikum,CBBS ni baru sempat landing kat Penang mungkin sebab angin ribut kut hehehe,ramai dah buat CBBS ni kan,yang last sekali tengok kat rumah shidah chik mi teruja nak buat,ermm kena selama ni kemalasan menguasi diriku ye..sedangkan masa tengok si Anie buat dah terasa nak buat lepas tu merebak ke merata2 dah CBBS ni ,apa khabar ye Anie ,lepas earthquake hari tu mak ngan anak tak sihat ,semoga semuanya dah ok ye Anie>Gambar tak lawo pagi-pagi kelam kabut tangkap sambil nak keluar ke office
Chocolate Bottom Banana Square.
Makes 24 squares
                                                                          Ingredients
                                                                          1/2 cup butter
1 cup sugar ( I only added 3/4 cup)~chik mi guna brown sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla
1 1/2 cups mashed banana (about 3 medium bananas)
1 1/2 cups flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup baking cocoa
1 cup chocolate chips
(I sprinkled some left over walnut pieces)~chik mi taburkan almond flakes

Instructions: 
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well.
3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips.
4. Bake at 350 degrees for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares

14 comments:

  1. chik mi,
    agaknya tersedak sedak tak si anie tu sebab kita dok asyik mention nama dia je kan hikhik
    btw, jap lagi pun i nak pi buat CBBS ni..nak habiskan pisang b4 balik kg esok :D

    ReplyDelete
  2. salam chik mimi....

    bila tengok kat sini teringat yg ira pun pernah try. lain kali kalau nak buat kena kurang kan gula.....

    ReplyDelete
  3. waaa.. memang best sangat2...!
    kita pun dah buat aritu.. sedap sgt2.. tp kita dah kurangkan gulanya.. choc chips tu pun dah maniskan.. so gula kurangkanla.. sedang tunggu turn utk masuk blog.. hehe.. sabor jelah.. masuk blog semua gambar dah basi.. lembab mcm kura2..

    ReplyDelete
  4. Akak...can I join U for some bars!!! OMG, seriously drooling here!

    I kinda like your blog header la kak! Am a fan of Premier goods as well. Blender dia pun best...:)

    ReplyDelete
  5. mmg best ni mimi.. haaa. dah siap yg manis tu.. suap sendiri kat mulut ya.. hehee

    ReplyDelete
  6. Assalam kak,wah dah sampai umah akak yer CBBS nih..Siap reben lagi,hihi..Meh nak rasa ckit kak..

    ReplyDelete
  7. wah kuteringin..nyum nyum..

    ReplyDelete
  8. sedapnya!! masih terasa kesedapan masa ngunyah CBBS ni...tapaula sikit nk rasa yg akak wat lak ni..hehe

    ReplyDelete
  9. waaah...semua kata sedap. nampak mmg mcm sedap. tp nak buat mende yg berasaskan pisang ni ada sikit mencabar sbb klu beli pisang konpem pisang habis dikerjakan dulu sblm sempat buat kuih...huhuhu ...

    ReplyDelete
  10. pasti sedap nie.. tgk pun dah tergoda... nnt2 mesti try juga nie... sedap..

    ReplyDelete
  11. ada pisang...ada coklat..sedap.
    nak try jugak...resepi dah lama copy ,pisang dah beberapa kali beli tp dok tertangguh nak buat,pisangpun awal2 dah licin...anak2 semua peminat pisang.

    ReplyDelete
  12. Assalam mi,
    akhirnya dah sampai dah ke penang ya mi..masih belum sampai ke spore ..tapi dah sampai dirumah spore yang lain..rumah akak aje belum..heheh..pasti sedap ni..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum chik mi...amboi cantik squares pakai riben noo..hehe..sedap kan chik mi...

    ReplyDelete
  14. hihihi... siap bereben2 mcm dak tadika... cayalah cik mimi, msti sodap tuh!

    ReplyDelete

Reply