Kuah kacang ni chik mi kawankan dengan lontong daun hari tu,first time buat kuah kacang versi berdaging ni ,selalunya kalau MIL yang buat selalunya versi udang ,tapi chik mi pernah merasa yang versi daging ni arwah mak nyang(al fatihah) memang kuah kacangnya versi ada daging . Versi MIL pulak ada udang sedap jugak terasa manis udangnya tu.
Kuah kacang yang best kena seimbang manis dan pedasnya,thanks to kawan chik mi fidah yang kongsikan resepi ibunya ni tapi chik mi olahkan sikit dengan meletak ketulan daging yang didadukan.
Resepi Kuah Kacang Berdaging.
Sumber :Chik Mi
Daging ~ Didadukan kemudian di rebus sehingga empuk
Kacang tanah yang di sangai dan diblend
Rempah 4 sekawan ~ KKM ,bg lawang,bg cengkih ,buah pelaga
Cili Kering ~ digoreng dalam minyak panas*
Bawang merah*
Bawang putih*
Serai *~lagi banyak lagi sedap
Lengkuas *
Gula putih
Sedikit gula merah
Kerisek
Asam keping
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
*bahan bertanda diblend sehingga halus
Cara-cara
Rebus daging sehingga empuk ketepikan ,tumis rempah 4 sekawan sehingga wangi,masukkan bahan yang telah diblend tumis sehingga naik bau dan garing masukkan daging kacau sebentar masukkan air rebusan daging,kemudian masukkan kacang tanah masak secara perlahan-lahan ,kemudian masukkan asam keping dengan kerisek ,jika terlalu pekat tambahkan sedikit air masukkan gula dan garam secukup rasa,masak sehingga pecah minyak bolehlah dihidangkan.
assalamualaikum kak...
ReplyDeletekenyang makan lunch tadi.. skrg ngantok.. jalan2 lepak sini sat..
kak.. nani blom penah jadi wat kuah kacang kalau akak nak tau.. psstttt.. secret tau.. :P hahahahaha
tapi nani mmg suka kuah kacang kalau cicah ngan cucur udang.. perghhhhhh...
kalau ngidam dan kempunan sangat nak makan cucur udang cicah kuah kacang kan.. nani gi beli kuah kacang kat hj samuri.. balik wat cucur je.. eheheheh.. perghhh.. besttt!
wsalam psstttt akak je yang tau ,hehehhehe ,kalau kuah kacang yg makan dengan cucur tu dia x de kerisek tapi pedas ngan masam kena ngam kan sedapnyaaaa
DeleteSalam kak! waaaaaa waaaaaa kuah kacang!!! sedapnya! kita suke yg ada daging, nanti kalau rajin nak menyangan kita campur daging jugak suke kalau masa makan tu tergigit gigit dagingnya ehehehe..
ReplyDeletewsalam ijah memangggggg sedapkan kan akak nak buat kena tunggu raya pulak kut hehee
Deletesalam kak....
ReplyDeleteperhhh..sedapnya tengok..
mas tak pernah try lagi kuah kacang gini..
wsalam mas
Deleteakak pun pestaim buat letak daging sedapppp rupanya hehehe
Assalam dinda..kuah kacang daging memang sedap..
ReplyDeleteKanda pun baru cuba last year..hehe..sikit lebih kurang macam makan satay lah gitu kan..:)
Wsalam yeee betoi
ReplyDeleteAssalamualaikum Chik Mimi :D
ReplyDeleteKuah kacang ni mmg sedap..kegemaran Kak Lin...kalau bubuh daging bertambah-tambahlah sedap....bestnya kalau dapat makan dengan nasi himpit atau pun ketupat....terlur Kak Lin!
Sedap ni Chik Mimi.... kita kalau nak makan kuah kacang berdaging ni memang kena tunggu kakak ipar buat, sebab dia rajin sangat buat kuah gini...
ReplyDeleteMimi dah 2 in 1 ni kan.Tak payah nak cucuk satay lagi dah...mesti sedap
ReplyDeletea ah kan kak jimat masa
DeleteSalam Cik Mimi. akkpun baru buat kuah kcg .mulanya nak cuba resepi yg letak daging tp sbb nak cepat masak pagi2 utk breakfast sekali jadi postpone dulu letak daging.yg ada daging pasti lagi sedapkan kuahnya
ReplyDeletere; Cik Mi, kalau dpt jiran kaki gaduh mmg susah nak buat baikkan...
salam kak,
ReplyDeletedah ujung2 raya ni tak jumpa kuah kacang..macam nak buat n makan skarang je rasanya..