Tuesday, September 11, 2012

Lontong Daun a.k.a Ketupat Nasi

Assalamualaikum,semoga anak-anak yang menghadapi peperiksaan UPSR dapat menjawap dengan tenang.Kali ni bereksperiment dengan lontong daun dengan menggunakan periuk pressure cooker,hari raya hari tu chik mi tak buat lontong daun sebabnya kalau kat rumah Chik Mi menunya mesti nak ketupat pulut jugak,heheheh DH memang nak nasi impit tapi sebab rumah MIL memang dah ada nasi impit.
 
Dulu dah pernah buat tapi tak jadi salah sendiri silap baca resepi ngeh ngeh ngeh. Anak-anak komen lebih suka lontong daun dari ketupat segera tu .
Request dari along sebab ibu dah lamaaaaa tak masak nasi impit,psstttt Chik Mi tak makan ketupat segera yang dalam plastik tu ,entah mengapa tekak  mengada-ngada ni tak boleh nak terima.
Resepi boleh rujuk kat  sini Thanks Che Iza akhirnya jadi jugak Chik Mi.Chik mi ikut sukatan yang Chik mi buat ya.
Lontong Daun 
Sumber : Chik mi
2 cawan beras biasa  ~dibasuh bersih dan ditoskan sehingga kering
Daun pisang ~ seeloknya gunakan daun pisang batu dilayukan untuk menggelakkan dr pecah masa proses membuat kelonsong
garam secubit rasa
caranya :
Daun pisang dilayukan ,kemudian  di buat bentuk selinder,stapler atau di ikat di bahagian bawahnya,untuk daun pisang batu ni kena guna stapler yang besar sebab daunnya tebal dan agak liat,kalau stapler biasa takut tak makan.
masukkan beras kedalam kelonsong daun pisang ,agak-agak separuh dari kelonsong kemudian boleh di stapler di bahagian atas yang satu lagi.
Rebus menggunakan pressure cooker,kalau pressure cooker Chik mi tunggu sehingga 5-6 kali desir dah boleh tutup.masukkan garam ke dalam air rebusan biar kelonsongnya tenggelam .


12 comments:

  1. rajin la chikmi ... kami rebuih ketupat plastik saja. rebuih 15bijik pun tak habih makan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheq tak makan hat plastik tu yg kena buat hat ni ,hheheh sendiri cari pasai

      Delete
  2. Assalamualaikum Chik Mi..
    Sihat ke? lama tak jenguk sini..
    Kalau nani buat kat rumah sendiri kat sini.. biasa nani wat ketupat dakap je.. balut ngan daun pisang.. kalau kat kg ye la.. mula2 nak sambut raya mmg banyak jual daun palas.. tapi dah balik KL.. raya ke 7 ke 8 daun palas pun dah kuning2 belaka.. kena la guna daun pisang.. eheheh.. :)
    ape pun ketupat daun mmg the best.. kan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam nani
      alhamdulillah sihat tu la lama tak sembang ngan nani
      akak kalau ketupat pulut tak guna daun palaih,tak gheti nak balut suka guna daun buluh hehehe kita ikat jer tak kisah jantan tino kekekee

      Delete
  3. Salam kak mimi!! SEDAPNYAAAAAA!!! suke ler benda2 yg di selimuti daun2 mesti lagi sedappppp dr biasa kan kak :D dpt pulak rendang daging liat2>>yg ni versi kita suke mkn liat2 ehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam ijah mmg sedappppp hahahha masuk lift tekan sendiri ,kan kan bau daun psang sungguh la harum kan

      Delete
  4. Chik mi,

    Mana sayur lodehnya. Kami ni malaih, pakai ketupat segera je. Kalau abah rajin, boleh la merasa ketupat daun kelapa.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Chik Mimi :D
    Daripada lontong sedap lagi ketupat nasi kan? Fav Kak Lin makan dengan sambal kacang atau kuah lontong...

    ReplyDelete
  6. aduhai rajinnya cikmi ni.. kalau akk mmg confirm terburai semua isi kelongsong ketupat tu.. lontong daun ni biasanya mak kt kg rajin buat..mmg sedap dgn rasa daun pisang ..

    ReplyDelete
  7. memang rajin bebenor ni...tahun boleh ambil tempahan la ya.

    ReplyDelete
  8. kite suke makan lontong..arwah nenek selalu buat.. =)

    ReplyDelete
  9. Nak cuba lah cikmi..pernah makan dulu dulu.Baunya sedap..bau daun pisang ...Ada kawan Cm tu masa rebus dia letak daun pandan.

    ReplyDelete

Reply