Monday, August 24, 2009

Popia

Salam,ni menu ari ni ,dah sampai umah dalam pukul 6.30 tgk2 my laling dah beli lauk,so dah telipon angah tadi suruh keluarkan popia,so tinggai nak goreng aje.Pebret si along ni,kalau buat puas atikan sbbnya intinya mcm2 boleh letak,tak ler toge aje yg sll depa duk juai tu kan..

Rcp popia yg chik mi CnP dari Myr nun by kFiza yg sekarang ni dah tukaq profession jadi tokeh sardin,hihihi ampun ye kak.
  • semestinya kulit popia..boleh beli atau buat sndiri.
  • utk inti:
  • 50 sen taugeh
  • 1/2 biji sengkuang (sagat)
  • 1 btg lobak merah (sagat)
  • 2 sb udang kering
  • 2 biji tauhu (lecek dgn garpu)
  • 2 ulas bwg putih
  • 1/2 st serbuk kunyit
  • garam & lada sulah

Cara-cara

  1. Tumis bwg putih + tauhu dan udang kering.
  2. kemudian masukkan sengkuang & lobak merah yg telah di sagat tadi.
  3. Akhir sekali masukkan taugeh.letakkan garam dan lada sulah secukup rasa.
  4. Biarkan inti sejuk sebentar.
  5. Bentangkan kulit popia,letakkan inti dan gulung kemas.utk melekatkan hujungnya sapu dgn sedikit putih telur.
  6. Goreng dlm minyak sederhana panas hingga kekuningan.
  7. Enak di mkn panas2 besama cili sos.kalau rajin bleh buat sos sndiri.

Resepi sambalnya ni dikongsi oleh kak edaariff kat dalam forum Myr,sedap acik sukeeee
Chik mi panjangkan kat sini ye.Thanks ye kak.
100 gm korma atau kismis
450ml air
100 gm gula
3 sudu besar cili kisar
60 ml air asam jawa- chik mi guna cuka
garam secukup rasa
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara caranya:
Tumiskan cili yang di kisar dengan bawang2 hingga naik baunya dan garing.Masukkan air asam jawa dan korma atau kismis yang telah di kisar halus,masukkan pula garam dan gula di kacau sehingga pekat.sejukkan.


6 comments:

  1. ala2 popiah basah tu!kat jb ni nak jumpa popia ngan sambal cuma bulan posa je kot. pas tu berderet2 beratur. adoiiii!!

    ReplyDelete
  2. salam kak mimi.. maaf lama tak jenguk akak.. rindu plak.. wah sedap popia tu.. suka tgk... bila la nak buat ni.. menu menarik ni

    ReplyDelete
  3. salam mimi..selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak..cam sedap aje popia ni..nanti lehlah try ek..

    ReplyDelete
  4. Hi kak..tenkiu sudi singgah kat umah Love yer ...kita berlink okey ;) Selamat berpuasa...Silakan terima kad berpuasa dari umah Love yer ;)

    ReplyDelete
  5. kak mimi nak ..nak..nak... popia tue anto yea tgh malam pun xpa...kak mimi keja mana ekkk..kat pulau ka

    ReplyDelete
  6. Sos peat popia tuh bestnye... selalu tgk kat pasar malam je.. nk buat sendiri tak reti.hehe

    ReplyDelete

Reply