~Ayam Ungkep~ by Hana
Bahan-bahan
- 500g ayam - dipotong kecil
- *3-4 biji bawang merah
- *2 ulas bawang putih
- *2 sudu makan ketumbar
- *1 sudu makan jintan putih
- *1-2cm kunyit hidup
- *1cm halia
- *5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas
- 2 batang serai - ketuk. kali nih blend@tumbuk jerk skali
- sedikit air asam jawa@ sekeping asam keping
- garam
- air
- tumbuk@blend bahan yg bertanda *.
- panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
- masukkan ayam. tambahkan air sedikit. tutup piyuk@koli. masak hingga ayam masak.
- masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam. jika suka leh letak serbuk perisa.
- bila dh agak kering tutup api. hidangkan ngan nasi putih panas.
Mase g pasar malam laling ku mmg tak boleh tengok pucuk paku mesti suruh beli,bila tanye nak masak apa,goreng je lah,so chik goreng ala2 kangkung goreng belacan tu ar sonang kije mokcik.
laaaa...pinish dahhhh...baru nak bawak mangkuk pi umah chik ni!!!hihihi
ReplyDeletemimi, td plan nk wat ayam ungkep gak, tp versi lain.. ntah camna corner tang ke ikan tongkol :)
ReplyDeleteala.. baru nak mintak sikit.. takpelah Nida datang bawak mangkuk lain kalilahhh...
ReplyDeleteTak pernah masak begini, kena try ni....
ReplyDeletecamana rasanya mimi ayam ungkep ni?nak cuba la..namanya bunyi ala ala indon je:)
ReplyDeleteMimi Akak pun suka pucuk paku gak..buatkan kerabu dgn kerang untuk Akak boleh....?? Nak le!!Ayam ungkep tu..dah pinish...sib baik tak makan....baru ingat nak sabotaj date kat tangga!
ReplyDeletesy dh pnh buat aym ungkep, mmg sedap..budak2pun bleh mkn sbb xpedas. pucuk paku saya rindu nk mkn ni, tp kenalah tggu blik msia baru dpt mkn..huhu..
ReplyDeletere:sy xde psg mangga besaqpun chik, blog tgh bengong kot masa tu..heheh
alahai...rata2 owg pakat dok buat ayam ungkep nie... bila pulak ayam ungkep tu nak smpi jepun ntah!
ReplyDelete