Thanks kakasma chik mimi kongsi kat sini ye ,terima kasih
Daging Kandar~ by Kakasma
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1/2 kg daging
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- KUlit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
Cara-cara
- daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
- Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
- sesuai dimakan dengan nasi dan roti
bestnya daging kandar guna tetel. lama sungguh tak mkn tetel daging. kat umah ni, no one mkn tetel daging kecuali ain.huhu
ReplyDelete