Salam takziah buat ahli keluarga yang terlibat dalam kemalangan ngeri petang semalam..Popia horlicks buat kudapan dipetang hari,dah seminggu kulit popia yang dah siap bergunting tu duk dalam peti sejuk sebabnya asyik terlupa nak beli horlicks.Sedap aje mengunyah sedar-sedar dah tingal setengah balang.last yr chik mi buat guna nestum + susu tepung ok jugak ,kali ni tukar ke horlicks pulak ,lagiiii ler sedapkan lemak-lemak gitu.Ade yang buat jualan time raya sekg belasan ringgit,mungkin sebab nak menggulungnya tu ambil masa,chik mi buat ngan Sabrina,dia koyakkan kulit popia,chik mi gulung,kejap aje 15 min dah siap.nasib ade assistant tecik nak mengacau jadi ler jugak kerjanya tu..
Chik mi letak resepinya kat sini untuk rujukan anak-anak nanti
Popia Horlicks Bernestum
1 pkt Kulit Popia saiz besar
Lidi satay ~untuk menggulung
Tepung Gandum dibancuh dengan sedikit air utk dijadikan gam
Nestum*
Gula*
Horlicks
*blend keduanya sehingga halus
Minyak untuk menggoreng
Caranya
Kulit popia dikoyak satu persatu,letakkan lidi dihujung kulit popia digulung sehingga habis,jangan tekan kuat2,kemudian lekat menggunakan gam tepung tadi ulang sehingga habis.kemudian digunting menyerong 1-2 cm.Goreng dalam minyak panas,api jangan terlalu besar nnti kaler jadi tak cantik,toskan minyak sehingga kering.biarkan sejuk,masukkan nestum,horlick dan gula dalam plastik bag jangan terlalu banyak buat sikit2.bila kulitnya dah sejuk masukkaan ke dalam plastik tadi dan digoncang sehingga semua kulitnya bersalut dengan sekata,ulang sehingga habis.
Nota: Masa menggulung kulit popia jangan di tekan biar longgar sikit sbb nanti bila dah goreng akakn jadi KERAS bukan Rangup.
waaah,ari tu ada kat rumah izah,pastu rumah hana skang ni kat rumah chik mimi kita pulak ya..ehem..ehem..tinggalkan yang setengah balang tu..jap gi kita sampai..
ReplyDeleteramai dah buat ni....harus jugak mencuba kalau rajin. bahan dah ada tapi rajinnya entah bila la nak datang!
ReplyDeletesalam kak mimi..
ReplyDeletesedap ni kan buat kudapan..ramai dah yg buat..
kak hrp dpt tempias rajin tuk buatnya :)
Salam... wah rajinnyer.. kak erma tang gulung tu bercinta... he he kalu tinggal potong goreng n golek2 ok lagi.. tapikan kak.. kalau mkn laju jek x hinggat...
ReplyDeletesalam chik mimi...ramai dah tkena virus popia gulong nampaknyer...mmmm sedaaaapnyerrr :)))
ReplyDeleteYuhuuuuu popia!!! I'm joining U kak! :D
ReplyDeleteLove sll letak icing sugar saje...nestum tak pernah try. Takde stock pun. ;)
salam dinda!!!
ReplyDeletewah boleh lah post ke sini sikit..
sedap buat kunyah2 bila blog hopping..hehe
Salam Dinda......ni mesti ada lagi kan???????kan???tak simpan sikit ke??? Ni Akak hantar ...dalam 6 potong bingka cukup tak?
ReplyDelete