Sunday, October 24, 2010

Update:Sawi Dengan Sos Lada Hitam Bercendawan


Chik mi update resepi yang tertunggak ni ye.
Daging cincang ~chik mi guna dgg biase blend dgn Fp
Sawi ~ boleh juga guna siew pak choi
2 ulas bawang putih
Sos lada hitam~chik mi guna yang homemade nnti chik mi update kemudian,kalau nak guna yg readymade pun ok.
1 st sos tiram
3 biji cendawan butang~jika guna yang kering rendam sekejap ~dihiris nipis
garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
sedikit air

caranya
Panaskan air masukkan sedikit garam,kemudian masukkan sawi,jgn terlalu lama nnti lembik,kemudian toskan sawi tersebut,lalukan bawah air paip utk mendapatkan sawi yang berwarna hijau,susun dalam pinggan ketepikan.
Tumis bawang putih bersama sedikit minyak,bila dah wangi,masukkan daging cincang biar daging masak sehingga bertukar warna,masukkan sos lada hitam dengan sos tiram serta sedikit air,bila dah masak masukkan cendawang tadi,biarkan mendidih sebentar,perasakan garam,sekiranya menggunakan sos readymade awas jgn masukkan garam dulu ye sebab dah masin.kemudian bolehlah dituang diatas sawi tadi.







1 comment:

  1. salam chikmimi,
    Nice recipy, kak. best kalu ada FP, senang kerja. kihkih.. cendawan tu buat terliur2 pulak. :))

    ReplyDelete

Reply