Friday, May 27, 2011

Ikan Lengat

Assalamualaikum,pernah makan ikan lengat?Kalau kat utara ni kami panggil ikan lengat kat tempat lain tu dipanggil ikan kukus atau rebus,sekarang ni musim ikan temenung aka ikan kembung tersangatlah murahnya,kat market baru kalau yang hijau-hijau tu still berlendir lagi last week baru rm4/kg,yang kecik sikit rm3/kg,tapi haritu duk sembang dengan kak ton dia kata kat Shah Alam rm9/kg,maksudnya still mahal ye.Husband chik mi peminat ikan lengat ni tapi ramai yang kata tak elok beli yang kat market tu sebabnya dia ada campur dengan bahan kimia lagi pulak selalunya yang jual tu tak buang insang dan isi perut tu yang macam tak best aje nak makankan.Haritu chik mi google dapat jugak ler cara-caranya nak buatnya pun mudah aje,memang rasanya tak ler 100% macam yang belikan tapi bila kita buat sendiri ni terjamin dari segi kebersihannyakan..
 Chik mi buat 2kg ikan,so pack untuk sekali masak senang nak defrost,kalau ada cara lain kongsikan ye
jom kita tengok macamana nak membuatnya..
Ikan lengat aka Ikan rebus
Sumber:Chik mimi
Ikan Kembung aka  Temenung 
Garam~agaran 1sb untuk ikan 10 ekor tapi chik tak sukat terus aje lumur garam ke ikan
Sedikit cuka ~dimasukkan kedalam air rebusan
 Cara-cara
Lumurkan ikan dengan garam kemudian masukkan ke dalam freezer,biarkan semalaman,keesokkan harinya defrost ikan ,kemuadian disusun ke dalam periuk pengukus,masuukkan sedikit cuka ke dalam air kemudian bolehlah dikukus selama 1/2 jam,.

24 comments:

  1. mak sy kata dulu masa mak kecik2 bayk jual ikan ni.tp 2la xbuang isi perutnye...skrg jarang adakn?sy pn xpenah rase..

    ReplyDelete
  2. Salam
    yee sy pun biasa pangil ikan kembung rebus.sdp ni ..perah..taburkan bawang merah racik, cabai api atau cili biasa racik pastu perah kan jus limau nipis pehhh sdp mkn gan nasi panas2...

    ReplyDelete
  3. amboi kak banyaknya borong ikan tu...mai ler pos sini skit...hehe ikan kembung ni kalau kat kg nieza beli kat pelantar nelayan baru naik memang fresh masa dulu selalu beli sekilo rm2 jer..sekrng ni tak taula brapa....sedap tu.

    ReplyDelete
  4. tempat saye panggil ikan rebus...
    mmg sedap makan dgn dgn nasi panas2kan...

    ReplyDelete
  5. Sedap ni. Buat ayaq asam, boh isi ikan. Perhhhhh lupa diri sat.

    ReplyDelete
  6. sy tak pernah beli ikan rebus yg kat pasar tu.. salah satu sebabnya tulah bila dpt tau dorang rebus tak buang insang & perut tu.. jadi tak lalu nk mkn.. hehe..
    kalau saya buat.. rebus terus je.. tak frozen pun.. letak garam, asam keping & sikit air terus rebus.. biasanya digoreng dulu sebelum hidang.. memang feberet.. sedap!

    ReplyDelete
  7. Assalam mimi...tadi akk ingatkan nama ikan tu ikan lengat, rupa2nya ikan kukus. sedap ek mimi..sbab yg biasa akk mbuat tu, rebus gitu je ngan garam n asam keping je...kecur je rasa ni

    ReplyDelete
  8. tak prnh mkn ikan cengini.. mcm sedap jer bunyiknya cikmi..

    ReplyDelete
  9. cheq tak tau nama dia 'lengat' tau makan saja.

    ReplyDelete
  10. yaaa...arwah abah saya panggil temenung lengat... best kan ikan ni, kengkadang tu tak goreng pun bleh makan ngan sambal belacan... huhhu...

    Dulu kami selalu beli kat market Taiping tu..ikannya dari Kuala Sepetang..kata orang, ikan temenung sini dilengat kat laut, bukan buat kat rumah... tu yang buat sedap tu...

    Tapi kat KL ni mahal la ikan ni akak, sekilo rm15.00. Suami saya paling suka ikan ni, kadang tu ambik 2 ekor dah rm5.. lepas ni nk buat sendiri ler....

    ReplyDelete
  11. assalam chik mi,ikan lengat ni kalau tak silap ada jual kat tepi jln pntai seagate,ada kwn pi mkn kat sna tp agak lama dh..tp sy x lalu sbb suma isi perut dok ada lagi..kalau wat sndiri ok lah..teringin nak terai.

    ReplyDelete
  12. salam mbakyu ku seng ayuuuu.. kabare?? kat kantin skola kerap kali juga diorg masak ikan rebus goreng nih.. mula kiter igtkan ikan goreng biasa2...rupenyer kene rebus/kukus dulu.... jakun sungguh!

    ReplyDelete
  13. br taw cr buat nye.. selalu beli jer kt kedai.. sedap goreng sambal.

    ReplyDelete
  14. Salam kak.. Ada cara buat ikan rebus.. Mak ita suka mkn ikan rebus.. Ita x pernah beli pun.. Mak suka masak lemak.. Sedapnya.. Leh la buat sendiri nantu

    ReplyDelete
  15. salam Cikmi..wah idea yang bagus ni terjamin kebersihannya dan tana bahan pengawet...Cikmi jika kat jelutung Penang,kat mana pasar basah yang paling dekat?

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Chik Mimi Apa Khabar?

    Kak Lin tak pernah beli ikan ni di pasaran...tapi kalau dah tahu cara membuatnya lebih baik buat sendiri...

    ReplyDelete
  17. ikan lengat n nasi hangat..mmm sedap2!! *tiba2 tringat pasembor padang kota la plak :))

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Mimi...Dah siap ke belom ikannya...Jgn lupe kasi kite 2~3 ekor yaaaa..Nak goreng ngan bawang+cili potong sedap ni....

    ReplyDelete
  19. salam mimi..wah dpt surprise..tuah badan...
    wat ikan rebus sendiri ke mimi..rajin cik mimi kite ni..wat lbh pos kt akak ye..hehehe

    ReplyDelete
  20. windu chik mimi!!! waaaa umah chik mimi makin berseri2 nih...ikan lengat tu bkn ke ikan pelaling...lain ek?

    ReplyDelete
  21. ooo...begitu rupanya cara buat ikan kukus, masa kecik2 dulu emak suka sangat beli ikan tu... salam kenal dr kak amie..

    ReplyDelete
  22. Kalau nak rasanya betul-betul macam yang beli kat pasar, kita kena rebus ikan kembung/temenung ni di dalam air garam menggunakan raga buluh. Untuk komersial, biasaya ikan-ikan segar dari laut ni diatur secara berlapis-lapis di dalam raga buluh sampai penuh dan kemudian raga-raga yang berisi ikan tersebut akan direbus di dalam bekas yang besar yang telah dimasukkan garam (mengikut sukatan tertentu) selama beberapa jam. Sebab itulah rasanya sangat enak dan lemak. Tapi yang tak tahannya, bahan kumbahan kat dalam perut ikan tu.

    Memang betullah Cik Mimi gelarkan ikan ni ikan lengat/kukus sebab biasanya kalau buat sendiri kita akan lengat/kukusnya sampai masak dan simpan.

    Kalau ikut cara akak lagi mudah. Selepas disiang dan dilumur garam, akak susunkan di dalam bekas, kemudian tutup dan masak di dalam microwave (tanpa air) dengan suhu HIGH (900 darjah bagi microwave akak) selama 4-5 minit (ikut kuantiti ikan). Setelah masak, cucikan dengan air panas untuk membuang lendir dan bolehlah disimpan dalam peti sejuk. Selain ikan kembung/temenung akak juga gunakan ikan tongkol.


    Sari..

    ReplyDelete
  23. Assalam dinda, kok kanda tak perasan dinda post ni..wah...dah tua2 ni mata pun dah kero..hahah..dah seminggu pulak tu wakakaa..
    sorry ya akak tak perasan..ikan lengat yang dah rebus ni sedap dimasak apa ya mi?..akak tak pernah buat ni..

    ReplyDelete
  24. goreng pun sodap! Saya jenis dari kecik tak makan ikan.. tp, kalau ikan lengat mmg favorite... hehehe pelik dak?

    ReplyDelete

Reply