Sunday, June 12, 2011

Kacang Potong (Peanut Candies)

Assalamualaikum,esok sekolah dah mula buka,chik mi pun baru nak sapu sawang kat sini,dah lama tak bersiaran,tapi ade jugak jengah kawan tapi bila cuti sekolah ni teramat M ,masak macam biasa tapi malas nak pegang kamera,dah ambil gambar malas nak N3.Berbalik pada kacang potong ni memang favorite chik mi sejak dulu,selalunya nak makan beli aje tapi agak payah nak dapat buatan orang kita,chik mi ambil dari koleksi buku resepi chik dah lama ku tenung-tenung resepinya,bukan apa takut nak mencuba resepi dari buku-buku atau majalah takut tak menjadi,dulu-dulu beli majalah sebab suka tengok resepi masa beli tak tengok bahan tup-tup chef hotel punya resepi guna tepung gandung sampai sekilo ,gula sekg ya ampun memang tak buat ler walau pun tengok gamgar cantiknya biskut tu,tapi rasanya sekarang dah tak lagi kut sebab semuanya sumber-sumber yang boleh dipercayai.Buat cemilan anak-anak,masa tengah masak syrupnya tu chik mi asyik duk layan si Sabrina sembang sambil buang kulit kacang,sampai terlupa so syrupnya terlebih masak sedikit pahit.
dah lama tak pegang kamera dah jadi makan tangan mak tok ketaq,tak pe walau pun tak cantik ni hasil kerja tangan kita bukan mengambil hak orang:)

Kacang Potong /Peanut Candies
Rujukan: 50 All Time Favorite Bakes
Ingredients
260g peanut~dipanggang dan dibuang kulit
60g sesame~ chik mi guna 40g campuran bijan hitam dan putih
120g coarse sugar
60g water1tbsp maltose syrup~chik mi guna 1 1/2tbsp golden syrup
1/4 tsp vinegar
Method
1.bake peanut @ 160c until fragrant.Rinse sesame seed and fry until golden brown and fragrant.
2.Cook coarse sugar in water with low heat until coarse sugar dissolve,add in maltose(golden syrup),vinegar and cook until till thick.Pour in baked peanutsand quick-stir evenly.
3.Pour the syrup mixture into a grease baking tray,then sprinkle with sesame seeds.Press and flatten the mixture with a wet roller.leave to cool and cut into pieces.Ready to serve.
Tips:Pour a drop of syrup mixture into water for testing;when it condeses into asoft droplet,the thickness of syrup mixture is just nice.
nota:chik mi lapik baking tray dengan aluminium foil,potong semasa masih panas dengan pisau yang dilumur dengan minyak masak.Chik mi gaul sekali kacang dengan bijan


18 comments:

  1. eh? ni kan kuih BEPANG kan? bahse apa eak bepang ni? ahahaha... sedap! dulu2 suke makan! pandai akak buat! leh order! hihihi

    ReplyDelete
  2. sedap ni kunyah2 sambil tengok tv...tambah lak cuti2 gini..ada lagi ke meh sket..

    ReplyDelete
  3. assalam mimi, pe kbr, sedfapnya kcg potong tu, akk suka, walaupun manis, tang kcg tu yg beshhh

    ReplyDelete
  4. Salam kak sedapnya.. Nak buat la ni favourite nita ni.. Sukanya lama x mkn

    ReplyDelete
  5. Salam cik kak, kamera dah keluar wad ke? Mesti sibuk layan anak anak kan. Kita pun sibuk gak, sibuk layan org tua kat sebelah ni.hehehehe...

    ReplyDelete
  6. Salam mimie,petang2 kunyah kacang sedap ni.Hantar sepotong ya.

    ReplyDelete
  7. >ijah sama kut tempat lain mungkin panggil bepang,sllnya kat sini panggil kacang potong
    >lina heheh dah habis ler sila buat yer
    >mala yeaaa betoi mmg klasik
    >kak rosa w'salam kak alhamdulilah yg ni tak berapa manis kak sedang2 aje
    >juwita w'salam kita serupa kalau makan mmg tak ingat dunia
    >Hazila w'salam a ah dah keluaq sila layan ye nnti merajuk susah heheheeh
    >Kak Ros w'salam kak mmg sedap kak sepotong aje ke kak hehehehe

    ReplyDelete
  8. chik mi..ni all time feveret jugak ni.ha`ah la kak, sy pun mcm ijah,pggl kuih ni bepang..tp,mmg sodap.:)

    ReplyDelete
  9. >kamalia heheh sama ler kite all time fav.mungkin org selatan panggil bepang kacang kut kan

    ReplyDelete
  10. Cikmimi...kita memang suka makan bepang nie tapi semenjak dua menjak nie dah tak berani nak makan sebab gigi lubang banyak. Kes menampal tar yang rosak teruk arghh

    ReplyDelete
  11. fuh.. klo dpt makan kacang potong nih sambil nengok tv, mmg hadappp..... cepat je abih nih....

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Mimi...Saya sukeeee kacang ni...dolu2 zaman sek rendah, 5sen je sekeping saiz coklat kandos tuuu...

    ReplyDelete
  13. he he...mengimbau kenangan lama... kami panggil ni kuih jipang!

    ReplyDelete
  14. Assalam mi,
    akak minta izin ambik recipe ni ya..bila2 nak cuba..akak suka bipang ni..

    ReplyDelete
  15. E-na panggil ni bepang kacang tanah...lama tak makan..nak buat malassss! chik mimi pos ke jepun sket yer...;p

    ReplyDelete
  16. wahh rajinnya buat kacang ni kak...malas-malas akak sekali keluar menu yang kena ada rajin juga nk buatnya...hehe saya juga yg malas ni..hehe

    ReplyDelete
  17. baru semalam makan peanut candies ni... beli je hehehee wat kudap2 dlm penjalanan balik kampung... fevret nih!

    ReplyDelete

Reply