Assalamualaikum,malam tadi cik mahamood ade singgah sat kat rumah tu yang merajinkan diri buat apam labu tu heheheh ,sebenaqnya chik mi dah kukus apam ni 2-3 hari dah duk parking cantik je dalam pei sejuk ,bila balik buat kerja lain terlupa nak bancuh bila baca balik resepi kena perap 1 jam owh tidak cik labu harus masuk semula ke tempat beradu :>memang tak sia-sia ketuk tingkap my laling sifoo malam-malam sebab memang best apam ni lembut toing toing siap berongga lagi tu.SEDAP chik mi guna resepi apam kentang cuma tukar ke labu aje
Rupa apam ni pucat sebab hubby beli golden pumkin tapi takda pun rupa goldenkan,dah tu pulak isinya agak lembik.Chik mi tak guna pewarna sebab nak kaler yang ori,kat ofc ni selalu kalau tengok kuih melayu ade je komen ''wahhh malay really likes to eat colouring meh,chik please dont use no good maaaaa'',ok jugak ada inspector gadjet ni dak ler kita terlajakkan,dia orang ni memang jaga food intake sebab ade 2 orang colleagu kena kanser & they also know my sister jugak pernah kena penyakit yang amat digeruni tu .
Tengok tu siap berongga lagi memang sedap nnti nak tukar guna pisang pulak ,pastu kita guna keladi pulak aci dak ?Knor aci ada kat india kan favourite word kak nor.
ok thanks kepada Seri dan kak nor chik mi kongsi kat sini ye senang anak cucu nak merujuk nanti :>
APAM KENTANG~Chik mi guna Labu
Sumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67
Bahan-bahan:
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus~Labu
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste
* 250 ml santan
APAM KENTANG~Chik mi guna Labu
Sumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67
Bahan-bahan:
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus~Labu
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste
* 250 ml santan
Cara-cara:
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dgn kelapa parut.
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dgn kelapa parut.
#chik mi masukkan daun pandan kedaun air kukusan baunya harum semerbak
assalamualaikum cm
ReplyDeleteapam labu mmg sedap & lembut
pernah buat sekali
http://alamroon.blogspot.com/2011/03/apam-labu.html
Salam cantik nya apam labu tu...sure sdp ni....gebus aje npk....leh try le nak cari labu...
ReplyDeleteSalam chik mi..nmpknye chik mi pun dah mngapam labu jugak..nmpk gebus tul la apam tu.geram,nak seketul chikmi..:)
ReplyDeletekeluar jugak apam labu ya.. ingatkan bertapa seminggu labu dlm esbok.. hehehehe.. lain kali masa ketuk tingkap rumah ai tu kan, bawak la sekali apa2 yg boleh dingap :)
ReplyDeletesedap sangat kan apam labu ni... kak rose dah 2 kali mencuba... x jemu2.
ReplyDeletelabu takde, keledek jepun ada, ok gak kan buat apam cam ni.
ReplyDeleteassalamualaikum cm,
ReplyDeletekadang2 amie jumpa labu yg betul2 warna emas jingga...cantik sangat, rasanya pun lebih sedap....amie suka labu bila tahu byk sgt khasiat labu...
Mimie,kak ros teringin nak makan apam,tapi tak ada hati nak buat sebab tak ada yang suka apam kat rumah ni.Buat banyak-banyak makan sorang2.Emmm hantak kat akak 2 ..3 biji ya
ReplyDeleteassalam mimi...gebuss je apam tu, umah akk pun ada labu yg dh di lecek, tp xbuat apa pun
ReplyDeletea'kum kak..saya tak cuba2 lagi resepi apam labu nih...tiap kali ada labu malas lak nak buat...hehehhe
ReplyDeletemimi..pas ni buat apam durian pulak..manggis ke, rambutan ke..hehe
ReplyDeleteKak resepi nih mmg sedap,lembut,sy wat guna kentang,versi xderhaka gitu,hehe..
ReplyDeleteAssalammualaikum Mimi
ReplyDeleteBilalah dpt cuba resepi apam labu ni..kat sini labu2nya besar2 gedabak...belum jumpa yg kecil.
oo..baru tau labu pun bleh wat apam jugak..comey2 jer apam chik mimi ni
ReplyDeletebaru dok cari acuan love shape nk buat apam labu ada org dh mendahului. cantik & menarik psti sedap rasanya.
ReplyDeleteuishhh gebusnya apam labu akak tu....rasa nk ngapp jer hehe
ReplyDeletesalam kak mimi. wah nampak menarik kak.. kena beli lagu dulu lanampaknya kalau nak mencuba... dua tiga harini nampak banyak menu labu oleh kawan2
ReplyDeletebetul ler mimi..klu guna selalu sngt pewarna x baguss..tu dulu masa mula2 baking.teruja nk guna kaler2..then bila ank sendiri kata , x bagus kan mummy..adoiiyai rasa mcm kena cepuk dimuka derrr..nway rasa dia manis x ni cik mimi?
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh CMimi....
ReplyDeleteAdinda meh sini nak lepaskan winduuu ngan apam labu nih......:)
Rindu naaaau......
nakkk satuuu...dua atau tiga pun takpe?? hihi
ReplyDeleteteman2 semua dah cuba..kena cuba gak nih..
gebunya apam chik mi..tp eina xleh mkn banyak2 labu..angin satu badan...
ReplyDeletesalm chik mi, wah kat sini pun ada menu labu! makan dengan kelapa parut ke makan gitu je? nak try la..
ReplyDeleteSalam Mimi,
ReplyDeleteLembut dan gebunyaaaaa nampak apam mimi
sedaplah apam labu.... peberet saya ni kak labu.... Ada lagi tak?
ReplyDelete