Thursday, June 23, 2011

Apam Labu

Assalamualaikum,malam tadi cik mahamood ade singgah sat kat rumah tu yang merajinkan diri buat apam labu tu heheheh ,sebenaqnya chik mi dah kukus apam ni 2-3 hari dah duk parking cantik je dalam pei sejuk ,bila balik buat kerja lain terlupa nak bancuh bila baca balik resepi kena perap 1 jam owh tidak cik labu harus masuk semula ke tempat beradu :>memang tak sia-sia ketuk tingkap my laling sifoo malam-malam sebab memang best apam ni lembut toing toing siap berongga lagi tu.SEDAP chik mi guna resepi apam kentang cuma tukar ke labu aje
Rupa apam ni pucat sebab hubby beli golden pumkin tapi takda pun rupa goldenkan,dah tu pulak isinya agak lembik.Chik mi tak guna pewarna sebab nak kaler yang ori,kat ofc ni selalu kalau tengok kuih melayu ade je komen ''wahhh malay really likes to eat colouring meh,chik please dont use no good maaaaa'',ok jugak ada inspector gadjet ni dak ler kita terlajakkan,dia orang ni memang jaga food intake sebab ade 2 orang colleagu kena kanser & they also know my sister jugak pernah kena penyakit yang amat digeruni tu .
Tengok tu siap berongga lagi memang sedap nnti nak tukar guna pisang pulak ,pastu kita guna keladi pulak aci dak ?Knor aci ada kat india kan favourite word kak nor.
ok thanks kepada Seri dan kak nor chik mi kongsi kat sini ye senang anak cucu nak merujuk nanti :>
APAM KENTANG~Chik mi guna Labu
Sumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67

Bahan-bahan:
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus~Labu
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste
* 250 ml santan

Cara-cara:
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dgn kelapa parut.
#chik mi masukkan daun pandan kedaun air kukusan baunya harum semerbak

24 comments:

  1. assalamualaikum cm
    apam labu mmg sedap & lembut
    pernah buat sekali

    http://alamroon.blogspot.com/2011/03/apam-labu.html

    ReplyDelete
  2. Salam cantik nya apam labu tu...sure sdp ni....gebus aje npk....leh try le nak cari labu...

    ReplyDelete
  3. Salam chik mi..nmpknye chik mi pun dah mngapam labu jugak..nmpk gebus tul la apam tu.geram,nak seketul chikmi..:)

    ReplyDelete
  4. keluar jugak apam labu ya.. ingatkan bertapa seminggu labu dlm esbok.. hehehehe.. lain kali masa ketuk tingkap rumah ai tu kan, bawak la sekali apa2 yg boleh dingap :)

    ReplyDelete
  5. sedap sangat kan apam labu ni... kak rose dah 2 kali mencuba... x jemu2.

    ReplyDelete
  6. labu takde, keledek jepun ada, ok gak kan buat apam cam ni.

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum cm,
    kadang2 amie jumpa labu yg betul2 warna emas jingga...cantik sangat, rasanya pun lebih sedap....amie suka labu bila tahu byk sgt khasiat labu...

    ReplyDelete
  8. Mimie,kak ros teringin nak makan apam,tapi tak ada hati nak buat sebab tak ada yang suka apam kat rumah ni.Buat banyak-banyak makan sorang2.Emmm hantak kat akak 2 ..3 biji ya

    ReplyDelete
  9. assalam mimi...gebuss je apam tu, umah akk pun ada labu yg dh di lecek, tp xbuat apa pun

    ReplyDelete
  10. a'kum kak..saya tak cuba2 lagi resepi apam labu nih...tiap kali ada labu malas lak nak buat...hehehhe

    ReplyDelete
  11. mimi..pas ni buat apam durian pulak..manggis ke, rambutan ke..hehe

    ReplyDelete
  12. Kak resepi nih mmg sedap,lembut,sy wat guna kentang,versi xderhaka gitu,hehe..

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum Mimi

    Bilalah dpt cuba resepi apam labu ni..kat sini labu2nya besar2 gedabak...belum jumpa yg kecil.

    ReplyDelete
  14. oo..baru tau labu pun bleh wat apam jugak..comey2 jer apam chik mimi ni

    ReplyDelete
  15. baru dok cari acuan love shape nk buat apam labu ada org dh mendahului. cantik & menarik psti sedap rasanya.

    ReplyDelete
  16. uishhh gebusnya apam labu akak tu....rasa nk ngapp jer hehe

    ReplyDelete
  17. salam kak mimi. wah nampak menarik kak.. kena beli lagu dulu lanampaknya kalau nak mencuba... dua tiga harini nampak banyak menu labu oleh kawan2

    ReplyDelete
  18. betul ler mimi..klu guna selalu sngt pewarna x baguss..tu dulu masa mula2 baking.teruja nk guna kaler2..then bila ank sendiri kata , x bagus kan mummy..adoiiyai rasa mcm kena cepuk dimuka derrr..nway rasa dia manis x ni cik mimi?

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikumwbh CMimi....
    Adinda meh sini nak lepaskan winduuu ngan apam labu nih......:)

    Rindu naaaau......

    ReplyDelete
  20. nakkk satuuu...dua atau tiga pun takpe?? hihi
    teman2 semua dah cuba..kena cuba gak nih..

    ReplyDelete
  21. gebunya apam chik mi..tp eina xleh mkn banyak2 labu..angin satu badan...

    ReplyDelete
  22. salm chik mi, wah kat sini pun ada menu labu! makan dengan kelapa parut ke makan gitu je? nak try la..

    ReplyDelete
  23. Salam Mimi,
    Lembut dan gebunyaaaaa nampak apam mimi

    ReplyDelete
  24. sedaplah apam labu.... peberet saya ni kak labu.... Ada lagi tak?

    ReplyDelete

Reply