Friday, June 17, 2011

Serawa aka Pengat Pisang Abu

Assalamualaikum,kini jumaat kembali lagi ,tuan empunya diri masih tenggelam timbul , serawa=pengat=kolak,serawa pisang abu ni juadah hari sabtu dan ahad,2 hari berturut makan serawa sebab apa?sebab request dari husband dengan angah.first time buat serawa 
guna pisang abu,selalunya chik mi buat guna pisang raja,pisang raja sekarang ni dah jadi macam namanya raja kalau kat penang ni punya ler mahal,nak pulak kalau cantik je mau rm8-9 sekg,sebab apa sebab chinese kalau cantik guna untuk sembang so depa tak kira mahal ke tak memang depa akan beli,so yang jadi mangsa kita la.Berbalik pada serawa pisang abu ,chik mi bawak dari kampung,bibik intan yang bagi 2 sisir dah ,bila ke umah wak mal dapat pulak pisang awak 2 sisir ,banyaknya dah bg sikit kat ct,sikit ,dah goreng pun dah last2 tengok dah masak sangat chik mi pun buat lah pengat,hari mula buat 5 biji aje ingatkan tak laku,ghupanya tak cukup,kecuali along je yang tak makan,esoknya ada berbaki pisang tu yg ade requst buat lagi .
masa mula-mula ade komen dari penggemar pisang nangka ,kalau kolak pisang nangka best ni,jawapan dari si ayu cuba dulu yang ni,haahaaha kan dah kata siap ala request ulangan lagi.
Tips:untuk dapatkan sagu yang clear,rendam sagu lama sikit 15-20 min,toskan lalukan bawah air paip untuk membuang sagunya.

15 comments:

  1. Salam kak! serawa pisang ni pengat ke kak? kita ni kalau bahasa2 lain ni selainj kat kwsn selatan mmg tak tahu wakakaka... :D lama lah tak buat pengat! ada lg sebijik jer pisang kat sapo santan pun tinggal sikit nak buatlah! :D

    ReplyDelete
  2. semalam baru makan, jiran bagi. Kalau nak buat sendiri mmg tak menyempat je

    ReplyDelete
  3. dia buat keluaq serawa pulak ...have a nice weekend!

    ReplyDelete
  4. salam kak.. mak ita suka buat ni... sedap.. pisang abu banyak kat umah mak tu yang selalu mak buat.. sedapnya

    ReplyDelete
  5. pengat pisang makan petang2 nih.. fuhh..nyamann.. tapi saye suke makan sejuk2.. pastu tambah lagi ngan air batu kat dalam tu.. menyudu jer.. heehhe

    ReplyDelete
  6. pengat pisang makan petang2 nih.. fuhh..nyamann.. tapi saye suke makan sejuk2.. pastu tambah lagi ngan air batu kat dalam tu.. menyudu jer.. heehhe

    ReplyDelete
  7. hmm..sedapnya..kalau tau chikmi wat bleh tuko mangkuk ni..

    ReplyDelete
  8. assalam mimi, apa kbr, sedapnya pengat pisang tu, akk pun ada buat ari sabtu lps. sedapnya

    ReplyDelete
  9. uishhh sedapnya pengat pisang ni kak...lama tak makan..:)

    ReplyDelete
  10. Salam ziarah,emmm,,sedapnya,kebetulan
    saya pun buat pengat juga hari tapi
    guna pisang tanduk jer,2 biji boleh makan sampai 10 orang..kelas gituu..

    ReplyDelete
  11. as-salam
    sedapnye pengat pisang..suka makan ni..

    ReplyDelete
  12. sedapnya chik mi..jika durian pun sedap ni..

    ReplyDelete
  13. Salam Chik,
    Eloklah Chik buat serawa, kite buat roti... buleh buat cicah. hehehe

    ReplyDelete
  14. lamanya x makan pengat pisang...sedappnye...makan ngan pulut lagi sedapkan chik mi...

    ReplyDelete
  15. baru pasan cik mi ada hidangkan pengat@serawa...rasa sket nooo xleh bebanyak satgi hehe fhm2 lah kan

    ReplyDelete

Reply