Thursday, February 2, 2012

Peria Goreng

Assalamualaikum,di hari kedua di bulan Februari ni baru ada cik mahamood nak mengupdet rumahku yang dah berspider web ni,terima kasih pada yang sudi bertanya khabar terasa diriku begitu berharga muahahha,sebenarnya macam-macam hal terjadi diakhir tahun hari tu,mana dengan kamera yang dah 6 tahun bersama dengan kami tetiba rosak memory cardnya,memang sadis sebab bila pergi tanya semua kedai jawab,akak sekarang ni dah tak keluar memory card sekarang guna sd card ,aduh macam nak luruh jantung rasanya ,tu yang mood terus merudum toing toing toing,nak beli baru tahu je la akhir tahun duit mengalir deras tak boleh nak ditadah-tadah lagi dah.Nasib baik SIL pinjamkan kameranya,tapi tanganku kaku ambik gambar asyik blur je,bukan mudah nak serasi dengan benda barukan,kalau mak chik mi selalu cakap kalau tak pandai menari jangan salahkan lantai tinggi rendah,maksudnya kalau tak pandai ambil gambar jangan salahkan kamera,muahhhahah,melalut tak habis
Sebelum ni selalu dengar je cerita cik peria goreng tepung ni tak pernah nak mencuba,tapi katanya kat KL rata-rata kedai nasi kandar ada menu ni,kat penang ni rasanya jarang nampak  hehehe mana nak nampak sebab diriku bukan penggemar tegar si nasi kandar
 
 Cik sabrina yang picky eater tu boleh meratah gitu aje,wah sedap jugak ye sebab lemak-lemak pahit gitu
 nak buatnya tak susah
jom kita lihat cara nak membuatnya
Peria goreng tepung
Sumber:Chik mi
Peria
Tepung Goreng Ayam ~ku guna brand puteri*
garam secubit  rasa ~optional*
serbuk lada putih*
serbuk cili @ rempah kari*
minyak untuk menggoreng
garam sedikit ~untuk hilangkan pahit peria
caranya
Peria di dikorek bijinya di hiris nipis direndam dalam air garam sebentar @ diramas bersama sedikit garam,kemudian toskan sehingga kering.campurkan semua bahan bertanda *sehingga sebati,ambil sekeping peria di golekkan di dalam tepung campuran kemudian digoreng sehingga garing,angkat toskan minyak boleh dihidangkan.

20 comments:

  1. Salam chik mi,

    Ingatkan merajuk membawa diri sebab lama tak update blog. Saya suka makan peria pun bila dah tua tua ni je. Tapi tak pernah buat goreng cam ni lagi.

    ReplyDelete
  2. Salam cikmimi...kebali bersiaran.Kita dah rindu sangat dah haha. Ok lama lama nanti ambil gambar pandailah tu.Best peria goreng camnie Hb suka makan bila p kedai nasi kandar,

    ReplyDelete
  3. salam chikmi, lama tak nmpk... sihat? kot KL ni mmg ada peria goreng ni. dulu tak reti makan la ni dah pandai! hehehe

    ReplyDelete
  4. aslmkum cikmi.. sihat2 hendaknya.. klau goreng camni tak trasa sgt pahitnya.. crispy2 gitu..

    ReplyDelete
  5. Salam Chikmimi lama x nampak akak.. tu lah gi penang pun lupa ader kawan kat sana ye tak? insyaallah kami akan kesana lagi.. kita jumpa yer.. kak cam sedap jek tgk.. memang x pahit ker wat cam tu.. insyaallah nak try.. he he he

    ReplyDelete
  6. akakkk.. sya kompius ni, ni mmg lappy saya ke yang nampak bayang2 peria goreng ni yang besor sangat ni. ke lappy saya problem. hehe..

    nampak peria gini, teringat kedai mamak. slalu nampak menu ni kan

    ReplyDelete
  7. salam chik mimi..camane makan peria goreng... aish tanye lak ye..haha..sowi sbb sy mmg takut pahit peria nih.. huhu..klo goreng x pahit ke kak.. entah kenapa byk kali cuba tp x leh masuk gak..klo ulam lain pahit2 pun blh telan..klo peria x leh.. ape ke macam makan onion ring tu.. keke.. dulu sy x suke makan bawang seketul2 dlm lauk..tp lepas mkn onion ring jadi suka lak.. ke camtu konsepnya..klo blh, nak try gak wat peria goreng ni mane tau pasni da blh mkn peria :)

    psst.. time kasih kak sbb komen kat en3 tu...alhamdulillah, teruskan berblogging ye kak mane tau esok lusa giliran kak pulak :)

    ReplyDelete
  8. salam chik mimi..camane makan peria goreng... aish tanye lak ye..haha..sowi sbb sy mmg takut pahit peria nih.. huhu..klo goreng x pahit ke kak.. entah kenapa byk kali cuba tp x leh masuk gak..klo ulam lain pahit2 pun blh telan..klo peria x leh.. ape ke macam makan onion ring tu.. keke.. dulu sy x suke makan bawang seketul2 dlm lauk..tp lepas mkn onion ring jadi suka lak.. ke camtu konsepnya..klo blh, nak try gak wat peria goreng ni mane tau pasni da blh mkn peria :)

    psst.. time kasih kak sbb komen kat en3 tu...alhamdulillah, teruskan berblogging ye kak mane tau esok lusa giliran kak pulak :)

    ReplyDelete
  9. salam chik mimi...akak xpernah mkn pun peria...takut pahit...eekekekekeke

    ReplyDelete
  10. salam chik mi...
    akak pun lama dah simpan hasrat hati nak goreng peria cenggini maksudnya utk mkn2 gitu jer.. teringin nak merasa.. tp tulah.. sampai skrg ni tak terbuat lagi.. hehe.. asal ada peria je mesti jadi lauk..
    ehh! akak pun kompius gak ni.. (bukan izah sorang jer) ngapa gambar peria goreng tu keluar byk sgt & besar2 lak sampai penuh screen.... hehehe....

    ReplyDelete
  11. Mimi....ngah datang ni...poskan peria goreng tu boleh...ngah suka peria...klu mimi yg buat lagi sedap...

    ReplyDelete
  12. Assalam mimi, mmg lama betul tak nampak mimi di blog, tapi ada bersapa di fb je, harap mimi sihat2 di samping keluarga. Mmg ya kalo camera rosak atau xleh tranfer gambar mood mmg merudum huhuu.

    Nampak sedap peria goreng tu, pedas2 pahit, kedai mamak mmg menu wajib ni, kalo tak goreng gini, goreng basah2. MMg bagus utk kesihatan peria ni kan, lamam tak msk2 peria ni, terliur lah akk

    ReplyDelete
  13. yesss..akhirnya kembali menceriakan diriku ..miahahahaa,
    bagus org darah tenggi makan nih..harus hilang terus darah tenggi nyer..nak cuba ke idak yea..pikir dulu nih...

    ReplyDelete
  14. Salam cik mimi..hai lama menyepi...akak suka peria macam ni tapi tak pandai buat...suka makan dekat restuarant daun pisang dia goreng garing macam keropok.

    ReplyDelete
  15. lamanya chik mini menyepi...akhirnya cik mahmood datang juga :)

    akak x pernah buat peria goreng...mkan kat kedai je

    ReplyDelete
  16. akak teringin sangat nak buat kek chiffon..tetapi entah ek..selalu rasa takut tak menjadi...suka tenguk chiffon orang

    ReplyDelete
  17. salam sayang........lama2 sekali baru keluar,melalut banyak2 pun tak pe..diampunkan....hahaha.
    Peria goreng 1 kemestian bila kita org makan nasi daun pisang.Sedap yang amat....mai KL kita gi makan ya.

    ReplyDelete
  18. assalam mi..
    wah akak suka peria..
    belum pernah pulak rasa digoreng macam ni..pasti sedap ni..buat snacking..lama tak dengar suara mi..

    ReplyDelete
  19. Assalamualaykumwbh CMi.....mak aiiii marbeles nye.......nak kene cuba ni.....mesti best!!!

    ReplyDelete
  20. salam kak..saya memang tak makan peria tapi bila digoreng macam tu nampak macam sedapla pulak..ni kena try buat ni..

    ReplyDelete

Reply