Sunday, February 26, 2012

Bubur Cha Cha

 Assalamualaikum,bubur cha cha kegemaran husband chik mi tapi anak-anak tak menggemarinya,bila jumpa keledek colour purple ,chik mi ambil sikit sebab nak buat bubur ni,Bila dah rebus kalernya tak menyerlah jadi kusam gitu,nasib baik ade si oren yang berganding bahu so tak ler boring sangat tengok.
Masa first time kena buat bubur ni jenuh menggoggle sana sikit,adjust sini sana so kita pun buat lah ikut cara yang senangkan.
 
 .Mula-mula chik mi kukus keledek ,kemudian rebus tepung chacha sehingga separuh masak ,buang air kemudian rebus,kembali cha cha bersama dengan gula putih dan gula merah sehingga gula hancur bersama sehelai daun pandan.masukkan sedikit sagu yang telah direndam terlebih dahulu,akhirnya masukkan santan biarkan mendidih sebentar. 

23 comments:

  1. salam akak...sama la hidangan minum petang kita hari minggu ni yer...alamak, saya lupa letak sagu laaaa...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam norma menu ni minggu lepas punya nibaru sempat nak update

      Delete
  2. sedapnya bubur chaca tu chik mimi..wat minum petang mmng best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah kan Yatie time panas-panas best kan

      Delete
  3. cik Mimi saya pun suka makan bubur cha cha dgn sagu yang banyak sedap makan sejuk..lega tekak di musim panas..tapi anak dan hb tak suka makan. Jika kita buat puas juga nak menghabiskanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la Noor kita pun hubby ygfave ni saya makan sikit-sikit ja

      Delete
  4. Cik Mi,

    Dkt S'pore bubur cha cha ni ada yg panas dgn yg sejuk. I feveret yg sejuk...sedapppp ;)

    ReplyDelete
  5. Salam Chik Mi.. amboi sedapnya bubur cha cha ni. fevret umi tau.. teringat zaman sekolah dulu buat masa kelas SRT :)

    ReplyDelete
  6. assalam chik mimi..wah cantiknya kalepul gitew...
    Sedapnya ada keledek lagi

    ReplyDelete
  7. Assallamualaikum cik mi..
    Naz baru jer bercadang nak buat bubur cha cha ni tengok2 akak dah buat dulu. Makan semangkuk dululah kat sini.
    Dulu Naz pernah buat tp letak tepung kalerpul tu jer.. tak de keledek or anything else.. Rasanya sungguh hambar..huhuhu.. budak baru belajarlah katakan.. So skrg lepas pandai google kat internet baru tau yg bubur ni kena kawankan dgn keledek ker, pisang ker, labu ker baru ada umphhh...

    ReplyDelete
  8. salam chik mi..sedapnya bubur chacha..
    ada tu tapi macam malas nak buat..suami saya suka tapi tak tahula anak2 suka tak..hehe

    ReplyDelete
  9. wah bubur cha cha.. nampak kalerfullah kak..macam2 kaler ader he he he.. sedap tu kak..

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Mimi..sedap nya bubur cha cha ni..meriah..ada macam2 kat dalam nya...

    ReplyDelete
  11. mimi...gambar yg mimi duk upload la ni makin menjadi cantik...

    ReplyDelete
  12. Tq kak Eni ,cheq guna kamera besa ja still duk belajaq

    ReplyDelete
  13. cikmiiii.. nk tmpg mkn bubuq kt sni la..

    ReplyDelete
  14. salam chik mi...sblum ada tgk kat dpur sapa ye buat bubur cha cha ni..kita pun dh lama snguh xmerasa...memang antara bubur kgemaran jgk ni...sdpnyeeee..

    ReplyDelete
  15. Salam Chik,
    Meriah bubur chacha chik ni. Keledek purple tu best kan. Saya ni tak tau pernah makan tak lagi bubur chacha. macam tak pernah. hehe... :)

    ReplyDelete
  16. assalam dinda..
    bubur cha2..my mum suka..dah lama tak buat kat rumah akak ni..
    1st sebab tak ramai peminat 2nd..sebab reasons yang 1st tulah..hehehe..
    memang nak sekeh kanda mu inikan mi..heheh

    ReplyDelete
  17. Came to peep at your dessert again kak ;)

    ReplyDelete
  18. Salam Chik Mimi...

    Dah lama tak makan bubur ni.....

    ReplyDelete

Reply