Assalamualaikum,hari khamis yang sangat panas di Penang ni, jom kita layan sambal tempoyak bilis ni,kalau makan ni confirm nasi tak cukup sepinggan,Tempoyak pemberian ibu mertua,sebenarnya chik mi tak pandai sangat makan tempoyak ,tapi MIL dah siap masukkan dalam bekas tak elok pulak tak ambil kan,sekarang ni sambal tempoyak bilis ni menjadi pojaan hatiku hahahaha,
Resepi chik mi rujuk kat sini ,cuma chik mi buat simple je tak letak daun kunyit .Kena dengan masam,pedas lemak-lemak durian tu tak boleh tahan ni kecur ayaq liuq.
Chik mi buat versi simple aje
Sambal Tempoyak Bilis
Bahan-bahan
Ikan bilis di goreng
Bawang besar *
Cili api *
Tempoyak
Minyak untuk menumis
Secubit garam
Cara-caranya
Ikan bilis digoreng garing ketepikan,bawang besar dengan cili api di blend kasar kemudian panaskan minyak tumis bahan yang diblend tadi sebentar ,masukkan tempoyak kacau sebati kemudian masukkan sedikit garam ,akhirnya masukkan ikan bilis yang telah di goreng tadi kacau sebati
Ikan bilis digoreng garing ketepikan,bawang besar dengan cili api di blend kasar kemudian panaskan minyak tumis bahan yang diblend tadi sebentar ,masukkan tempoyak kacau sebati kemudian masukkan sedikit garam ,akhirnya masukkan ikan bilis yang telah di goreng tadi kacau sebati
.sedia untuk dihidangkan
saya dulu x berapa pandai jugak makan tempoyak, tapi once dah masuk mulut memang jatuh cinta abes... :)
ReplyDeleteAmboiiii cik kak, makan sambal bilis tempoyak dibawah cahaya lilin lagi tu... Confirm tak cukup sepinggan.
ReplyDeletebESTNYA.NAMPAK MENYELERAKAN
ReplyDeletesambal tempoyak memang sedap kak...bertambah nasi dibuatnya...kekeke
ReplyDeleteSalam kak mimi! agak2 kan kalau org masakkan kita leh makan tempoyak gini :D oppss, lupa pulak, akak sihat? lama tak dtg sini, bz betul kita skrg nii hihihi...
ReplyDeletesalam kak mimi... adeh pensan jap tgk sambal tempoyak akak nih..sedapnyeeee..makan ngan nasi kosong panas2 sedap sangat ni kak.. slurrpp1` terliur aihhh :)
ReplyDeletedulu masa mengandung selalu makan kat awan besar (nama kedai) tp sekarang tengok kat sini terliurnya...
ReplyDeleteuwaaaa lapar terusssss...kalau lauk mcm ni maunya bertambah2 nasi...sedapkan..
ReplyDeletesalam cikmi..lama tak singgah kat dapur Cikmi ni...apa khabar?hari panas makan sambal tempoyak denhgan nasi panas berpelu..boleh pengsan ni hehe
ReplyDeleteakak memang peminat tempoyak :)
ReplyDeletesalam cikmimi,
ReplyDeleteSaya pandai makan saja tapi tak pandai nak membuatnya. Nih dah ada resepi nanti boleh lah kita nak mencuba gak.
salam chik mi - terangkat ni sambal dgn nasi panaih-panaih!
ReplyDeletesalam cikmi. Tempoyak is my feveret. Buatlah apa pun kalau ada tempoyak mesti tak boleh tolak..
ReplyDeletechik mi..sedapnya sambal tempoyak itu..nak tempoyak jugak..serius dah lama tak makan lauk macam ni..slrrrp..
ReplyDeletekak.. berkenan la ngan bekas tu...
ReplyDeleteCantiknya sambal tempoyak bilis! Nampak romantiklah pulak...
ReplyDelete