Assalamualaikum ,menu ni pun dah lamaaaa sangat tersimpan kat draf tu ntah kena sangat M nak mengupdatenya.Dedulu chik mi tak pandai makan ikan kayu @tongkol @ aya ni,sebab arwah ayah chik mi tak makan so kita orang memang jarang makan ikan ni,bila ayah dah tiada,ada jugak sekali dua kakak chik mi masak cabai,tup-tup kawen pencinta ikan ni huwaaa cheq kena belajaq masak so kena la makankan,so sekarang ni kalau nampak si tongkol isi putih memang kena ambil.Selalunya chik mi masak cabai ikan ni ,dah lama tak buat colek ni.
Resepi ni chik mi ikut kat sini,thanks Za chik mi kongsi kat sini ye
Source:Myresepi
Bahan-bahan ( 1 hidangan tengahari)
- 4 keping ikan tenggiri
- 1/2 cawan air masak
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu teh garam
- 5 biji cili api
- 2-3 biji limau nipis
- 1 inci belacan (bakar sikit)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- Sedikit daun ketumbar (hiris)
- UPDATE: lupa nak beritahu..kepada yang tak suka daun ketumbar, boleh tukar kepada daun limau purut...memang ummphh!!!
Cara-cara
- Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
- Campurkan air masak,cili,garam,gula,belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
- Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar.Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.
Colek @ air asam chik mi ikut resepi kat sini.
Chik mi panggang ikan atas nonstik pans aje tak guna oven .
Sedapnya chik mi..dah lama tak makan ikan tongkol..
ReplyDeleteTerliur saya tengok lauk ni.:))
sian lia boleh aje guna isi ikan lain,kalau teringin
DeleteKami di sini panggil ikan aya hitam (tongkol isi putih) Ikan kegemaran keluarga, mmg sedap dipanggang atau dimasak lemak cili api,kari, rendang dan macam2 lagi la boleh dibuat ngan ikan aya ni...
Deleteoo ye ke saya selalu panggil ikan kayu isi putih ,masak lain tak pernah try good idea
Deleteikan tenggiri tu ikan tongkoi isi putih ka? la.. baru tau .. orang utara mmg tak reti makan ikan tongkoi hehehe
ReplyDeletecheq ikan tenggiri bukan tongkoi isi putih ,ikan tu ikan tongkoi jugak tapi ada 2 jenih
DeleteMenantu saya org Kedah, mulanya mmg tak suka ikan tongkol, tp bila masak ikan tongkol isi putih ni, dah jadi ikan favourite la pulak.....ikan aya/tongkol/kayu/tuna memang ikan kegemaran orang Terengganu.....
Deletelaa ... mcmana rupa dia :-)
DeleteAssalam mimi, akk p[un suka ikan aya isi putih, sbb isi dia lembut n sedap. Best colek ikan aya ni, bau harum semerbak di tangan, terliur tgk kemeriahan colek tu
ReplyDeletewsalam kak ,tapi ikan tongkol isi putih susah nak dapat kan
DeleteSalam..Kak Mimi .. jarang dapat jumpa ikan tongkol putihni.. hargapun mahal sikit.. selalu tongkol hitam..mmmm sedapnyer.. sukernyer menu ni.. selain mudah disediakan nampak menyelerakanlah kak.. mkn ngan nasi panas2 ++ nasi ni he he he
ReplyDeleteOrang trengganu panggil ikan aya hitam (isi dia lembut dan putih) sbb kulit dia hitam. Satu lagi aya kurik - isi agak keras, biasanya org trg buat gulai nasi dagang atau sambal nasi lemak
DeleteSalam Mimi,
ReplyDeleteadoiii terliurnya ..
bagai dah terasa2 pedas cili masam limau ngan wanginya belacan bakar..
Assallamualaikum kak Mimi..
ReplyDeleteKak, awat asyik kuar menu yg menggoda nafsu makan Naz jer ni..huhuhu...
Salam chik,
ReplyDeleteKalau colek ni orang pantai timur memang suka. Termasuklah saya. Hihi. Dpt ratah tak cukup dua ketul tu :)
perrrghhh...meleleh air liur dah ni
ReplyDeletemlam2 ni perut jadi lapar pulak
kak mimi saya pun suka resepi kak za ni...lama betul tak buat....:)
ReplyDeleteSalam Kak Mimi..saya pun suka ikan tongkol..Kalau makn ikan ni kan, mesti saya habiskan bahagian warna choc dia dulu kemudian barulah makan isi putih tu...
ReplyDeleteassalam mi..
ReplyDeleteakak pun pernah gunakan recipe ni kalau tak silap tapi akak colek dgn daging..memang sedap..
Salam cik mimi,
ReplyDeleteNampak mengoda lah lauk nie saya tak pernah makan lagi masakan colek colek nie, nanti boleh lah kita nak mencuba pulak .
sedaaapnya tgk ikan tu... nampak sgt menyelerakan... nmasuk list dulu... mmg kena cuba nie..
ReplyDeletesedapnyer Cik mimi colek ni, cam kerabu pun ada
ReplyDeleteSalam chik mi...sdpnya mnu ikn chik mi tu..bleh hbis la nsi sblah pryok..cuma umah kita anak2 xmkn ikan..nk buat utk mkn sorang mls la plak..tu yg asik beli je klu lauk pauk ni...huhuu..
ReplyDelete