Thursday, February 23, 2012

Colek Ikan Tongkol

Assalamualaikum ,menu ni pun dah lamaaaa sangat tersimpan kat draf tu ntah kena sangat M nak mengupdatenya.Dedulu chik mi tak pandai makan ikan kayu @tongkol @ aya ni,sebab arwah ayah chik mi tak makan so kita orang memang jarang makan ikan ni,bila ayah dah tiada,ada jugak sekali dua kakak chik mi masak cabai,tup-tup kawen pencinta ikan ni huwaaa cheq kena belajaq masak so kena la makankan,so sekarang ni kalau nampak si tongkol isi putih memang kena ambil.Selalunya chik mi masak cabai ikan ni ,dah lama tak buat colek ni.
Resepi ni chik mi ikut kat sini,thanks Za chik mi kongsi kat sini ye
Source:Myresepi

Bahan-bahan ( 1 hidangan tengahari)

  • 4 keping ikan tenggiri
  • 1/2 cawan air masak
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu teh garam
  • 5 biji cili api
  • 2-3 biji limau nipis
  • 1 inci belacan (bakar sikit)
  • 1 biji tomato (potong dadu)
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • Sedikit daun ketumbar (hiris)
  • UPDATE: lupa nak beritahu..kepada yang tak suka daun ketumbar, boleh tukar kepada daun limau purut...memang ummphh!!!

Cara-cara

  1. Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
  2. Campurkan air masak,cili,garam,gula,belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
  3. Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar.Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.
Colek @ air asam chik mi ikut resepi kat sini.
Chik mi panggang ikan atas nonstik pans aje tak guna oven .


23 comments:

  1. Sedapnya chik mi..dah lama tak makan ikan tongkol..
    Terliur saya tengok lauk ni.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. sian lia boleh aje guna isi ikan lain,kalau teringin

      Delete
    2. Kami di sini panggil ikan aya hitam (tongkol isi putih) Ikan kegemaran keluarga, mmg sedap dipanggang atau dimasak lemak cili api,kari, rendang dan macam2 lagi la boleh dibuat ngan ikan aya ni...

      Delete
    3. oo ye ke saya selalu panggil ikan kayu isi putih ,masak lain tak pernah try good idea

      Delete
  2. ikan tenggiri tu ikan tongkoi isi putih ka? la.. baru tau .. orang utara mmg tak reti makan ikan tongkoi hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheq ikan tenggiri bukan tongkoi isi putih ,ikan tu ikan tongkoi jugak tapi ada 2 jenih

      Delete
    2. Menantu saya org Kedah, mulanya mmg tak suka ikan tongkol, tp bila masak ikan tongkol isi putih ni, dah jadi ikan favourite la pulak.....ikan aya/tongkol/kayu/tuna memang ikan kegemaran orang Terengganu.....

      Delete
    3. laa ... mcmana rupa dia :-)

      Delete
  3. Assalam mimi, akk p[un suka ikan aya isi putih, sbb isi dia lembut n sedap. Best colek ikan aya ni, bau harum semerbak di tangan, terliur tgk kemeriahan colek tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak ,tapi ikan tongkol isi putih susah nak dapat kan

      Delete
  4. Salam..Kak Mimi .. jarang dapat jumpa ikan tongkol putihni.. hargapun mahal sikit.. selalu tongkol hitam..mmmm sedapnyer.. sukernyer menu ni.. selain mudah disediakan nampak menyelerakanlah kak.. mkn ngan nasi panas2 ++ nasi ni he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang trengganu panggil ikan aya hitam (isi dia lembut dan putih) sbb kulit dia hitam. Satu lagi aya kurik - isi agak keras, biasanya org trg buat gulai nasi dagang atau sambal nasi lemak

      Delete
  5. Salam Mimi,
    adoiii terliurnya ..
    bagai dah terasa2 pedas cili masam limau ngan wanginya belacan bakar..

    ReplyDelete
  6. Assallamualaikum kak Mimi..
    Kak, awat asyik kuar menu yg menggoda nafsu makan Naz jer ni..huhuhu...

    ReplyDelete
  7. Salam chik,
    Kalau colek ni orang pantai timur memang suka. Termasuklah saya. Hihi. Dpt ratah tak cukup dua ketul tu :)

    ReplyDelete
  8. perrrghhh...meleleh air liur dah ni
    mlam2 ni perut jadi lapar pulak

    ReplyDelete
  9. kak mimi saya pun suka resepi kak za ni...lama betul tak buat....:)

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Mimi..saya pun suka ikan tongkol..Kalau makn ikan ni kan, mesti saya habiskan bahagian warna choc dia dulu kemudian barulah makan isi putih tu...

    ReplyDelete
  11. assalam mi..
    akak pun pernah gunakan recipe ni kalau tak silap tapi akak colek dgn daging..memang sedap..

    ReplyDelete
  12. Salam cik mimi,

    Nampak mengoda lah lauk nie saya tak pernah makan lagi masakan colek colek nie, nanti boleh lah kita nak mencuba pulak .

    ReplyDelete
  13. sedaaapnya tgk ikan tu... nampak sgt menyelerakan... nmasuk list dulu... mmg kena cuba nie..

    ReplyDelete
  14. sedapnyer Cik mimi colek ni, cam kerabu pun ada

    ReplyDelete
  15. Salam chik mi...sdpnya mnu ikn chik mi tu..bleh hbis la nsi sblah pryok..cuma umah kita anak2 xmkn ikan..nk buat utk mkn sorang mls la plak..tu yg asik beli je klu lauk pauk ni...huhuu..

    ReplyDelete

Reply