Menu lunch semalam,request by my hubby nak makan kari kepala ikan,aritu chik p pasar malam dgn my sis Maklang so nmpk kepala ikan nyok2,pastu tny ngan my sis sedap ke kalau kepala ikan tu buat gulai,reply my sis arwah ayah suke ikan tu sedap isinya lemak,so chik ambik ler sebijik rm 7.50,saja je nak suruh my hubby try tup2 dia tersuke la pulak so nnti boleh ler beli lagi.Ni kalau kat restoran mamak ni berapa ringgit ler gamaknya diorang charge ye.Chik mmg jarang makan kat luar so tak tahu ler reganya camne.
Resepi kari kepala ikan my style buat rujukan anak2 ngan my nieces (kak Chaq n Acik) yg duk jadi silent reader tu.
~Me my style Kari Kepala Ikan~
Bahan Tumis
Bwg merah*
Bwg putih*
*dihiris
Halba campur
Daun kari
Rempah Kari selalunya chik guna cap Babas**
Air Asam jawa~pekat**
Santan pekat **~sllnya chik guna dlm 100ml (chik sllnya guna santan frozen)kes malas nak beli selalu so mmg buat stok
garam**
** Rempah di bancuh dgn air panas dijadikan pes kemudian masukkan santan & garam
Air
Bahan sampingan
Bendi / terung
Cabai muda
Tomato buah
Cara-cara
Tumiskan bahan2 tumis sehingga naik bau,kemudian masukkan campuran rempah tadi,kena kacau selalu takut nnti hangit,masak sehingga garing dan hilang bau rempahnya.Setelah garing masukkan sedikit air ,jgn masukkan terlalu banyak air nnti cair tak sedap,biarkan mendidih sebentar,masukkan ikan @ kepala ikan bersama tomato buah,biarkan mendidih lagi apabila dah mengelegak masukkan pula bendi/terung.Apabila bendi agak lembut masukkan cabai muda yg dibelah di bahagian bawahnya.Masak sebentar ,bolehlah ditutup api jika suka taburkan daun bawang yg potong,tarraaaa siap utk dingap.
Emmmm sedapnya....
ReplyDeletelama x makan kari kepala ikan..nak merasa seperiuk yg akak masak la..eheee
ReplyDeleteKalau makan kat kedai mahal lagi ni Chik. Cedap kat mata ikan tue isi dia lembut... :)
ReplyDelete>Azian meh ler kita duduk sesama
ReplyDelete>Hasue aik seperiuk hihihhihii
>Ijan betul betul betul