Tuesday, December 29, 2009

Mini Fruits Tart

Salam,projek ari ahad yg lepas,tart shellnya belen blueberry cistat aritu simpan dlm airtight kontena so still crispy lagi.Buatnya macam charlie chaplin sbbnya nak p tgk mak lagi pastu ade appointment ngan anak2 sedara lagi,penat woo semua nak kena settle.Dlm petiais hanya ade
stoberi ngan grape je so bubuh tu je la.Buat chaq buat jgn tak buat,acuan kan dah ade tu.

Buat ni sbbnya dah janji nak bagi my niece yg duk pantang tu makan,since dah nak lepas pantang ku buat ler,bila dia nmpk je fruit tart ni dia tny chik boleh ke makan,jwpan standard ler makan ler kalau sakit sendiri tanggung,muahhahaha jahatnya chik kesayangan ni kan chaq kan!

Tart ni cumei je so dua kali gigit pinish,nampak ler sopan sikitkan kalau gigit 2 kali.
Untuk pastry chik guna rcp ni
Sumber : Alex Goh

SWEET PASTRY

*Berat pastri yang terhasil lebih kurang 780 g.

Bahan A

200 g mentega

100 g gula aising-chik mi bubuh 68g je

1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B

1 biji telur

Bahan C

420 g tepung

1 sudu besar tepung susu

Cara-cara

1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu.

2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.

* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar.
Untuk custardnya chik ikut rcp ni.Resepi asal boleh juga tgk kat sini
  • BAHAN2 KRIM PASTRY:-
  • 300 ml susu segar
  • 3 biji kuning telur
  • 50 g gula halus~ chik guna 40gm
  • 20 g tepung gandum*
  • 20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
  • 1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin
  • BAHAN2 LAIN:-
  • Coklat cair secukupnya
  • Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)
  • Jem aprikot atau piping jelly (kalau suka) ~tak letak

5 comments:

  1. kak mimi kite dtg anto 4 kek pisang mini ni :)
    so bls balek 4 minitart ni udah ler..

    ReplyDelete
  2. Wah special nye dapat makan fruit tart Chik nie... kena gigit 2 kali ye baru sopan... kite ingat nk gigit sekali je.ehehe..
    psst, Chik, rasa ikan trout tu lebih kurang je dgn rasa salmon. kite kadang suke beli trout pasal murah cikit.hihihihi

    ReplyDelete
  3. Salam chik mi...
    Sedapnya...terliur pulak tengok pastri chik mi ni... akak tak pandai buat kueh2 camni..hihi

    ReplyDelete
  4. Salam Chik Mi..

    Amboi meriahnya tart tu.. penuh dengan buah-buahan, terliur nampak..:-)

    ReplyDelete

Reply