stoberi ngan grape je so bubuh tu je la.Buat chaq buat jgn tak buat,acuan kan dah ade tu.
Buat ni sbbnya dah janji nak bagi my niece yg duk pantang tu makan,since dah nak lepas pantang ku buat ler,bila dia nmpk je fruit tart ni dia tny chik boleh ke makan,jwpan standard ler makan ler kalau sakit sendiri tanggung,muahhahaha jahatnya chik kesayangan ni kan chaq kan!
Tart ni cumei je so dua kali gigit pinish,nampak ler sopan sikitkan kalau gigit 2 kali.
Untuk pastry chik guna rcp ni
Sumber : Alex Goh
SWEET PASTRY
*Berat pastri yang terhasil lebih kurang 780 g.
Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising-chik mi bubuh 68g je
1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan B
1 biji telur
Bahan C
420 g tepung
1 sudu besar tepung susu
Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.
Untuk custardnya chik ikut rcp ni.Resepi asal boleh juga tgk kat sini
- BAHAN2 KRIM PASTRY:-
- 300 ml susu segar
- 3 biji kuning telur
- 50 g gula halus~ chik guna 40gm
- 20 g tepung gandum*
- 20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
- 1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin
- BAHAN2 LAIN:-
- Coklat cair secukupnya
- Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)
- Jem aprikot atau piping jelly (kalau suka) ~tak letak
kak mimi kite dtg anto 4 kek pisang mini ni :)
ReplyDeleteso bls balek 4 minitart ni udah ler..
pos ler ke jepun sekotak!!!!
ReplyDeleteWah special nye dapat makan fruit tart Chik nie... kena gigit 2 kali ye baru sopan... kite ingat nk gigit sekali je.ehehe..
ReplyDeletepsst, Chik, rasa ikan trout tu lebih kurang je dgn rasa salmon. kite kadang suke beli trout pasal murah cikit.hihihihi
Salam chik mi...
ReplyDeleteSedapnya...terliur pulak tengok pastri chik mi ni... akak tak pandai buat kueh2 camni..hihi
Salam Chik Mi..
ReplyDeleteAmboi meriahnya tart tu.. penuh dengan buah-buahan, terliur nampak..:-)