Salam,biskut raya ke??? heeheh tak de lah biskut pun dah entek,buat masa cuti deepavali hari sebab nak habiskan cornflakes yang tinggal separuh baki dari hari raya hari tu,dah simpan resepi ni lamanya nak buat asyik terlupa.Sedap memang crunchy ,chik mi bakar lama sikit lagiiiiii la crunchy.
Thanks to puan empunya resepi chik mi CnP kat sini ye.nanti raya boleh buat lagi ni
Cornlakes Crunchy ~farrahaiza
Bahan-bahan ( 120 biji )
- Bahan (A) 180gm castor sugar
- 130 gm butter
- 60gm marjerin*chik mi guna butter
- 60 gm shortening
- 1/2 tsp esen vanila*chik mi guna esen orange
- secubit garam
- Bahan (B) - 2 biji telur
- Bahan (C) 300 gm self raising flour
- 1/4tsp baking powder
- 1/4 tsp soda bicarbonate*tak letak sbb dah habis
- Bahan (D) Cornflakes secukupnya-anggaran 250gm
Cara-cara
- Putar bahan (A) hingga kembang
- Masukkan telur
- Ayak bahan (C) & masukkan adunan kedalam adunan (A). Kalau sebati dengan spatula.
- Rehatkan adunan didalam peti sejuk semalaman untuk menghasilkan biskut yg rangup.
- Keluarkan dari peti sejuk dan bentukkan bulat, sadurkan dengan cornflakes dan letak di atas loyang.
- Bakar selama 15-20 min pada suhu 175 darjah celcius
- Pesanan: -Adunan memang agak lembut, jgn tambah lagi tepung. -Tak perlu buat besar sebab dia akan mengembang, kita kan guna self rising flour.
mmm sebenarnyer time2 camni baru sedap mkn kuih time rayer dah byk sgt sekut... tgkpun x lalu... nak join kak...
ReplyDeletewahhh..sekut raye ke chik mi?best nih..nak 3 ketul..hehe
ReplyDeletewah...sekut raya...saya punya kompleks pon ada baaaaaaaaanyyaaaaaakkk lagi tu..post kt akk jek leh? watkan utk saya? hahahaa.. :p
ReplyDeleteHi KakMi, came to join for some corn flakes!!! Looks so crunchy! ;)
ReplyDeletewaaaaaaaaaaaaaaa CM dah meng kukis kembali utk aidil adha yer..:)....rindu kat CM...semua ok ker? Happy weekend......
ReplyDeletesalam aidil adha buat dinda & family ya..kita punya turn tanya masak apa esok?..hehe
ReplyDelete