Assalamualaikum,selamat menyambut Maulidur Rasul esok insyaAllah,1st nak minta ampun ka Along sebabnya haritu ingat nak buat resepi yg along dah try tu ,tup2 semua dah ready santan pulak tak cukup,maka ku pikir2 guna je la resepi bingka labu yang dah menjadi pojaan ati tu,alhamdulillah walaupun derhaka sebab reduce telur maintain sedappppp.Hubby pun duk ulang alik makan je sedap katanya,berbaloi jugak ye..sedap chik mi tak lenyek semua keladi tu ade yg cube2 gitu bila digigit terasa kekenyalannya.
Yang atas tu terlebih garing orang selalunya lebihkan 5 minit je chik mi hantam sampai 10 minit mau tak terlebih garing.
Yang atas tu terlebih garing orang selalunya lebihkan 5 minit je chik mi hantam sampai 10 minit mau tak terlebih garing.
Binga Labu ~CMG
- 5 biji telur Gred A~chik mi guna 3 biji
- 200 ml air
- 300 ml pati santan (mat guna santan kotak)
- 200 g tepung gandum
- 180 g gula halus
- 1/2 camca teh garam
- 1 camca teh esen vanilla~chik mi guna serbuk vanili
- 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus~chik mi guna keladi separuh dilenyek halus separuh dibiarkan kiub
Cara-cara
-
Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan. -
Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata. -
Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi. -
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
Kelihatannya sedap nih! Pintar juga ya chik Mimi mengantikan labu ke keladi, karena Doris juga lebih suka ama keladi :)
ReplyDeletesalam kak mimi...blm pernah merasa bingka keladi. terliur je tengok...lg kerak lg sedap hehehe...
ReplyDeletecantik la CM talam keladi ni corak dia berbatik2 CM ada letak pewarna ke? atau mmg colour original?
ReplyDeletesuka pulak ita tengok... comel2 cam ni..
mbak yuuuu njaluk sitikkk aku sukak keladiii
ReplyDeletesedappppnyeee.... chikmi..
ReplyDeletenani suka gak ni.. sampai hari ni tak jumpa2 keladi lagi.. mahal lak tu kalau jumpa pun..
*pelok chik mi.. cayang chik mi.. winduuuuu chik mi... lama tak jumpa chik mi.. chik mi sihat? harap2 chik mi sentiasa di lindungi allah.. :)
Salam ChikMi,
ReplyDeleteKeladi kite suka... rebus pun sedap. kalau buat bingka macma ni lagiiiii la sedappppp...
Assalam mimi..sedapnya bingka keladi..suka mkn ni
ReplyDeletenak buat gak laa kak..tggu rajinn..ngee..mitan kak,mitakkk
ReplyDeleteChik Mi,
ReplyDeleteSalam Maulidur Rasul to u too ;)
Sedap jer nampak talam keladi ni, cantik plak tu, u bakar dlm acuan ke bakar dlm loyang lepas tu guna cutters (kaypoh kejap ni) hehehez
Aduhaii..cantiknya kuih keladi tu..bilalah nak pandai buat kuih muih mcm akak...
ReplyDeletesedap nih bingka keladi tambah lg kalau ada yg cube cube tu...
ReplyDeletesedapnya nampak!
ReplyDeleteassalam kak chik mimi...salam maulidur rasul buat akak sekeluarga...hmmm terliurnya nengok bingka keladi ni...sure sedap ni lum pernah buat lagi...ada lebih tak kak...tapau ler skit..hehehe
ReplyDeleteSalam Chikmi cayang. Dah jadi pun bingka keladi takpa lah versi derhaka pun, janji bingka keladi jugak kan.
ReplyDeleteSalam Chik Mimi....
ReplyDeleteSalam Maulidur Rasul dari saya sekeluarga
err...chik mimi...presentation tuygtak tahan tu....salam maulidur rasul yer,,......:) bykkan selawat...insya'Allah..
ReplyDelete