Monday, February 7, 2011

Butter Fish Fillet

Assalamualaikum,lamanya rasa tak jengah blog ni,cuti raya cina baru ni chik mi balik ke Teluk intan ,pastu day trip ke KL sebab temankn hubby jumpa kawanya,so memang penat sangat,bila dah balik kampung tenguk MIL pulak kurang sihat so kena ambil tugasan kat dapo ler(selalunya pun masuk dapo jugakkan,chik mi tak paham bila jumpa dengan orang yang bila kat rumah sendiri dikabarkan rajin tapi bila kat rumah mak @ rumah orang lain huhuhu jadi 'mem besar')alamak dah jadi sessi luahan perasan ler pulak kut2 ade yang intai kat sini tak pe ade kita kisah???????kita tak kisah sebabnya memang kisah benar hahahah ya ampun chik mi dah melalut ke simpang mana ntah.Ya ampunnn sebenarnya lauk ni dah acap kali chik mi buat selalu tak sempat nak ambik gambar,yg ni pun dah tinggal sikit je,favourite hubby dengan anak-anak,setiap kali kalau beli ikan siakap mmg ade request untuk lauk ni .Thanks to AlongRos kongsikan resepi yang sangat sedappppp ni.cayangggg along
 
Recipe Owner: Roz@HomeKreation
Serves: 5-6 persons
INGREDIENTS:
300-500g Fish Fillet - cut into small size ~chik mi guna ikan siakap debone then potong kiub
1 tbsp Curry Powder*
1/2 cup Flour* (* mixed) ~chik mi guna tepung ubi
2 Egg Whites
2 Eggs**
2 Marie Biscuit Crumbs** (** mixed) ~chik mi guna readymade breadcrumb
2 tbsp Butter
4 cloves Garlic - chopped 
Some Chili Padi - chopped 
3-4 sprigs Curry Leaves
3 tbsp Oyster Sauce

METHOD:
1. Rub fish fillet with salt.
Dip fish in flour & curry powder mixture, egg white & flour mixture again.
Deep fry until cooked & golden color.

2. Heat up a cup of oil & fry egg & crumb mixture until crispy.
Dish out.

3. Heat up butter & stir fry chili, garlic & curry leaves.
Add in oyster sauce & stir for 1 min.
Add in fish & crumbs.
Serve immediately.

16 comments:

  1. Chikmi,

    sedapnya butter fish tu. rasa nak je terbang rumah chikmi sekarang, nak rasa sikit. hehe.. will definitely make this on my free day :D

    ReplyDelete
  2. Assalam kak,apa khabar? wah bestnyer blk kg kan...btw menarik nengok menu akak ni...sedapnya!..:)

    ReplyDelete
  3. Salam Cik Mi,
    memang kadang akak pun geram gak kadang ada org kat rumah sendiri mak ai punya la rajin giler tapi bila balik ke kg asyik terbongkang je. Muka timbul bila time makan je, wah boleh angin satu badan

    ReplyDelete
  4. assalam mimi..huuihh..sedapnya nampak tu.mula2 akak ingat ayam ke haper..rupa2ny aikan..boleh cub agak nanti nih..

    ehem2..memang ramai org mcm tu.bila kat rumah iparduai mulalah nak berkira kan?..isshh..jgn ada yg terasa sudah..

    ReplyDelete
  5. Salam cik mimi..
    sedapnyer.... sampai dah terbau2 dah kat dapur ita... nampak menyelerakan...

    ReplyDelete
  6. salam chik mi
    oohhh..bru balik bcuti ghupenya..hiihih.sedaplah butter fish tuh...:-)

    ReplyDelete
  7. Salam Chikmi cayang. Memang cedap kan. Along selalu masak ni kat umah sbb bebudak suka. Maceh ler sudi cuba.
    Along pun kalau balik umah mak mertua kena buli buat segala kerja dapo sbb yg lain2 tu buat dek jer tapi tak kisah ler, kalau ikhlas dpt pahala kan. Suami tambah sayang ...hehe.

    ReplyDelete
  8. mimi..kita kan dekat..x kan x ingat kat akak kot...bagi la rasa skit..!hehe

    ReplyDelete
  9. Salam Chik mimi..hehe ada orang jadi mem besar ya .Cm dah tanda resepi ni tapi belum terlaksana lagi sb list terlalu panjang :)

    ReplyDelete
  10. Chik Mimi...apa khabar? Ayu demam n busy oflate ni...rinduuuu nak menyapa CM kita....:)

    Ikan? seme ayu suke......

    ReplyDelete
  11. mmm sedapnyer..lama tak lepak dapo kak mimi.. ppsssttt erma berkenan ngan mangkuknyer sekali.. he he he siyes ni...

    ReplyDelete
  12. Memang voque butterfish ni, waduh boleh naik badan dibuatnya.

    ReplyDelete
  13. Mie, aku kat rumah sendiripun aku malaih jugak. Hiks!
    Shamm-ITMT

    ReplyDelete
  14. Salam Chik mi..
    Ni ha Naz bawakan se-jug manggo ice blended utk cik mi sejukkan tekak dan ati heheheeee...jangan marah..

    Cedap eh menu nie..bila nak try ni eh..

    Kg chik mi di teluk intan eh??? Ingat tak dulu yg kita tak jadi jumpa, masa tu Naz di Teluk Intan lah...rumah adik Naz..Next time, kita roger2 eh..Kot2 ada rezeki jumpa kan..

    ReplyDelete
  15. kite lg menantu antu..... sejak kawin boleh dikira ngan jari bape kali masak! dah la menantu pompuan sorang...wakakakakaaaaa

    ReplyDelete
  16. Assalam dinda,
    wah dah banyak kali buat confirm sedaplah ni.ya..bolehlah cuba..

    ReplyDelete

Reply