Assalamualaikum,sekejap aje dah hari jumaat,bagi yang bekerja memang hari jumaat hari yang ditunggu-tunggukan sebabnya boleh ler rileks kat rumah dengan keluarga 2 hari.jom kita makan popia goreng ,selalunya kalau nampak ubi sengkuang yang fresh mesti ingat nak buat popia,selain tu sengkuang baguskan sejuk badan tapi bila dah parut nak buat inti popia ade pulak yang bunyi lerrrr ingatkan ibu nak buat rojak ermmm dah lama jugak tak buat rojak buah,nanti lah insyaAllah ade rezeki nanti kita buat rojak pulak ye ngah dengan nada memujuk,errmmmm ok lah .Popia ni favourite kami sekeluarga ,sebabnya kalau beli ade je yang tak kena kuah tak nganlah intinya taugeh semata lah,macam-macam complain so baik buat sendirikan bukannya susah mana pun,pastu intinya boleh letak apa yang kita suka,kali ni sebabkan isi ayam banyak stok so chik mi campurkan dengan udang hidup blend sehingga halus,
- taugeh
- 1 biji sengkuang~ diparut
- 1 btg lobak merah~diparut)
- isi ayam @ udang~(diblend)
- tauhu (lecek dgn garpu)
- bwg putih
- Sos tiram
- garam & lada sulah
Cara-cara
- Tumis bwg putih masukkan isi ayam dan udang yang telah di blend.
- kemudian masukkan sos tiram dan lada sulah kemudian masukkan sengkuang & lobak merah yg telah di sagat tadi.
- Akhir sekali masukkan taugeh.letakkan garam dan lada sulah secukup rasa.
- Biarkan inti sejuk sebentar.
- Bentangkan kulit popia,letakkan inti dan gulung kemas.utk melekatkan hujungnya sapu dgn sedikit bancuhan tepung untuk dijadikan gam
100 gm buah kurma atau kismis
450ml air
100 gm gula
3 sudu besar cili kisar
cuka
garam secukup rasa
2 ulas bawang putih
3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara caranya:
Tumiskan cili yang di kisar dengan bawang2 hingga naik baunya dan garing.Masukkan cuka dan kurma atau kismis yang telah di kisar halus,masukkan pula garam dan gula di kacau sehingga pekat.sejukkan.
Assalam mimi...sedapnya popia cicah sos ni, kalo dpt buat minum ptg pun ok..akk dtg nak ngendeng ni heheh
ReplyDeletenak popia memang suka yang goreng punya..10 ya..eh tak 17..sorang 2..jadilah..hehe
ReplyDeletekak..miss u ..dah lm xdtg sini..nak popia jugak..sos tu nmpk sedapnye..bekas pun cantik gak..:D
ReplyDeletesinggah jap rumah mimi ambik sengkuang..eh! ambik popia..nak 12..ada tak?..huhu
ReplyDeletelama tak makan popia..biasa time puasa je makan..hehee..cantik la bekas2 chik mi nih...ishh ish
ReplyDeleteChik Mi,
ReplyDeleteI pun feveret lah popiah sayur ni, rojak buah pun feveret jugak ;)
Popiah... suker... akak tuk erma ader tak? erma suker popiya tu he he eh sedapnyer..
ReplyDeletehai... bila tgk popiah nie rasa teringin plak :) dan sos popiah tu pun nampak sedap :))
ReplyDeleteChikmi,
ReplyDeletePopia ni memang my favourite. tapi, lama sungguh I tak buat. Selalunya bila teringin nak buat, pegi giant, takde jual sengkuang cina. bila taknak buat, berlambak2 jual kat giant tu :)
wah sedap kan...sos nya pun lain cara nak buat...letak kurma tu utk pekat kan ...xpayah leta gula pun ok kan...
ReplyDeleteSalam Chik,
ReplyDeleteHari jumaat memang ditunggu tunggu kan... bestnye weekend. tp selalu kejap je dah isnin semula hehe :D
Popia lama dah tak buat.. mcm ikut musim je. kalau mengidam tu, semingu dua tiga kali. hehe
sedapnya popia kak....kat sini susah nk jumpa ubi sengkuangla...kalau ada pun import punya mahal sgt..kalau buat popia jarang bubuh pun...lapar lak mlm2 singgah dapur akak ni...maunya mimpi popia tido mlm ni..hehe
ReplyDeleteSalam Chikmi cayang. Kita mai nak makan popiah bawa buah tangan cendul semangkuk beso leh buat khenduri ni...hehe.
ReplyDeletesalam chik mimi..
ReplyDeletepopia feveret ni..cute lah mangkuk tu..mmg sesuai n sambal tu pun nampak mengancam!!
Asssalamualaikumwbh Chik Mimi....arr..sos ada kismis...ayu suke...ma penah wat ni and rasenye lemak2 pedas...seeeeeeedap!!!
ReplyDelete