Assalamualaikum,cuaca di Penang sekarang ni panas,dapi pagi tadi mentari dah menyinar tapi dalam office ni punya ler sejuk,tak larat chik mi nak ulang alik p ke bilik kecik,nasib baik tak kena bayar rm0.20 sekali masuk kalau idak haru dibuatnya:).Ok kali ni nak share resepi chocolate filling yang chik mi buat inti pau baru ni ,terima kasih pada Knor yang edit resepi ni sebab bila buat filling kuih pau tu elok je tak lembik macam guna sekaya.Terima kasih juga pada empunya resepi yang sudi berkongsi ilmu.
Resepi ni menghasilkan choclate filling yang agak banyak,seronok ler anak-anak dara ibu buat spread atas roti .
CHOCOLATE FILLING (versi edit)
kredit pada tuan resipi asal : Puan Azlina Alias
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan :
250ml susu sejat
180ml air suam
180gm gula castor
60gram serbuk koko
60gram tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum (yg ni k.nor tambah)
60gram mentega
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :
Campurkan kesemua bahan kecuali vanila dan mentega.
Kacau dgn menggunakan handwisk hingga sebati atau boleh juga kalau diblend.
Panaskan atas dapur dan hendaklah sentiasa dikacau hingga pekat.
Masukkan mentega dan vanila.
Kacau lagi hingga sebati dan pekat.
Padamkan api dan sejukkan sebelum digunakan.
kredit pada tuan resipi asal : Puan Azlina Alias
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan :
250ml susu sejat
180ml air suam
180gm gula castor
60gram serbuk koko
60gram tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum (yg ni k.nor tambah)
60gram mentega
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :
Campurkan kesemua bahan kecuali vanila dan mentega.
Kacau dgn menggunakan handwisk hingga sebati atau boleh juga kalau diblend.
Panaskan atas dapur dan hendaklah sentiasa dikacau hingga pekat.
Masukkan mentega dan vanila.
Kacau lagi hingga sebati dan pekat.
Padamkan api dan sejukkan sebelum digunakan.
Assallamualaikum chik Mi..
ReplyDeleteSihak ke kak? Kak, di sini skrg dah musim hujan. Naz pun asyik melawat toilet jer..hehehe..
Ada kerajinan, Naz pun nak buatlah filling ni. Kalau filling yg bila diletakkan tak meleleh, senang sikit bila nak dibungkus dlm pau tu kan..
amboi menu mgancam ni.. cantik ramekin yg ada telinga tu..
ReplyDeleteSalam chik Mimi..
ReplyDeleteBest nampak filling choc tu, akak dtg nak salin resepi nih.. Lama dah cuti buat pau, nnt pasni buat tentunya filling choc ni yang jadi inti..thanx chik mimi :)
Salam Kak Mimi..Buat sapu roti pun best juga ni...Nak buat pun nampak senaggggg je....
ReplyDeletedapat kat budak2 habih la sapu kat segala roti dan biskut kering :-)
ReplyDeleteWah syoklah sabrina n geng spread filling ceklat nih ats roti eks..xYAH BELI NUTELA dah la kak..
ReplyDeleteWow....menu kesukaan anak2 ni...:D
ReplyDeletesetengah tempat cuaca asyik mendung aje,
ReplyDeletewah! sedapnya tengok cekelat tu....ngences!
Enjin turbo dah betul2 panas ni. Dapat la kita makan hidangan yang sedap2 sekarang.Nanti kak ros nak gi beli roti jap,nak buat cicah ni...sedap..
ReplyDeleteAssalam Mimi, napelah akk selalu ketinggalan keteapi huhu, dh 6 jam publish baru akk nmpk.
ReplyDeleteBestnya dapat filling coklat sendiri, jimat belanja, pulak tu dpt byk
yum yum.. sedap .. masuk inti bun pun sedap ni kak.. ita tak pernah buat lagi..
ReplyDeletesalam chik mi...sihat ke? lama tk singgah sini ;-)
ReplyDeletevava..nmpknye akk pun dah buat choc filling ni ye..nak pau cekelat satu kak..hehe
ReplyDeleteAda resepi lain nak buat dengan choc filling ni ke chik mi?
ReplyDeletesalam cik mimi. bundo ada kat penang ni hehe..
ReplyDeletenak datang mintak choc filling tu bole ker..
Salam Mimi,
ReplyDeleteKat seberang ni hari2 cuaca mendung, tp tak hujan pun. Ni inti zaman millenium ni, dapat kat bebudak harus selesai.....
jarang buat sendiri selalu beli coklat siap tu je. hehe.. nmpk sedap nih!
ReplyDeletewahh sedapnya tgk filling choc ni dah lama simpan resepi tapi tak buat juga lagi...akak juga yg rajin buat homemade filling ni ya...:)
ReplyDeleteakak saya hari tu buat tak habis makan pun..adusss..rugi je....ingat nak buat pau la bagai dgn inti tu...tapi bila kemalasan melanda..hancus semua..hehehhe
ReplyDeleteAssalam chik mi,
ReplyDeletechocolate filling yang pun dah lama akak aim nak buat tapi tak buat2..
memnag ingat nak buat..tapi tunggulah dulu..kalau ada lebih tu pos sini sikit ..hehe
Assalam kak mimi..
ReplyDeletemmg sedap choc filling ni, kite dah buat 3 kali, anak2 suke mkn ngan roti..yg versi tak edit pon dh buat..best siap filling kt kek lagi :)
salam cikmi..terguda dgn coklat filling tu..bila2 sng blh try..yumyumm..pau ade lg?..hehehe
ReplyDeletecikmimi kits dah tergoda...wah lepas nie boleh lah kita buat filing coklat pulak. Selalunua kita beli kat bakeri hihi bestnye
ReplyDeleteSalam Chik Mi.. wow.. homemade lg.. bestnyaaa.. mesti rasanya lebih sedap :)
ReplyDeleteSalam Chik,
ReplyDeleteBila chik sebut pau, teringin pulak nak makan. pau chik kat bawah sinun pun mengancam je. kite suka filling kacang merah. aduh, bila nak buat ni. kena p beli tepung dulu.hihi
Salam Chikmi cayang,
ReplyDeletePakai serbuk koko pun boleh ya... good idea!
Soklan Chikmi tu: boleh pakai 14"x10", cuma besar sedikit saja dari Along punya, lagi cantik gulungan nya nanti. Along mmg dok pk nak cari tin yg besar sikit.
Assallamualaikum Chik Mi..
ReplyDeleteDatang lagi ni kak.. Di manakah akak menghilang??? sibuk ye kak..
Aslmkum Mimi
ReplyDeleteAnak2 akak pun suka dgn choc filing gini spread atas roti...boleh buat bekal sek. buat inti pau...good idea ni..
salam chikmi...mmg sedap coc filling ni..saye pon suke.. hehe..meratah je kejenya :)
ReplyDeletetime kasih ye kak atas ucapan takziah n simpati pade kematian lollipop tu...time kasih byk2... moga kesudahan yg baik utk dirinya n kita semua..insyaallah..amin...:)