Tuesday, January 5, 2010

Sambal Goreng Pengantin

Menu yg femes time raya kalau sebelah Singapore,dedulu SIL selalu buat kalau time raya.Chik mi pestaim buat selepas 13thn berkahwin,kui kui kui dedulu mana mau masak selalunya sister ngan sil jela yg masak,padan mukaku sekarang ni semua kena buat sendiri.Selalunya sambal goreng ni digandingkan denggan lontong dan kuah lodeh,tp chik makan dengan nasi putih je.Hubby chik mi yg pestaim makan pun dah tergoda ,uiks sedapnya lain kali boleh buat lagilah ye.Gambar yg kelam kabut sebabnya pewut dah berkeroncong...alasan ....

Jom kita tengok resepinya.
Bahan - bahan
Paru*- direbus ,potong dadu dan digoreng
Hati*- direbus ,potong dadu dan dipotong
Udang - buang kulit & goreng sebentar
bahan-bahan blend
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Lengkuas
Belacan
Cili merah potong serong & digoreng
Bawang goreng-kalau nak sedap kena yg homemade
Pati santan - chik guna dlm 100ml tapi tak habis guna
Asam keping
Garam
Gula
Serbuk perasa - jika suka
Cara-cara
Paru & hati direbus,dipotong dadu dan digoreng,udang digoreng sebentar,kemudian goreng cili merah semua bahan digoreng berasingan dan di ketepikan.Tumis bahan yg diblend sehingga garing,masukkan asam keping dan sedikit pati santan masak sehingga pacah minyak,masukkan garam,gula ,kemudian masukkan bahan2 yg telah digoreng ,gaul sebati kemudian masukkan cili merah n bawang goreng.Sekiranya terlalu kering masukkan sedikit santan.Siap utk dihidang.

15 comments:

  1. Sama la ngan E-na kalau masak lauk pauk ni mmg jarang sangat yang dapat posing..kalau ada pun mesti x bole nak posing bagi puashati sebab hubby dok tunggu dah nak makan!

    ReplyDelete
  2. Kih kih kih..memang sesuaiiii ngan namanya..Tapi paru tu potong kecik² yaaa..nanti terkebil² pula pengantin nak makannya....

    Chik Mi..Cantekkk mangkuk..Love lagiiiii....Jatuh cinta kite nengoknyaaaa...

    ReplyDelete
  3. KakMi...sorry to interrupt!

    What is paru??? :)

    Anyways, that dish is definitely looking yummy :)

    ReplyDelete
  4. SaLAM Chik Mi...

    Ni kalau kat Johor hampir setiap umah pengantin ada lauk ni... Nida klu makan benda ni suka meratah jer.. sedap sehingga menjilat jari

    ReplyDelete
  5. mimi, nape sebut sambal goreng pengantin? menu khas utk nasi pengantin yg makan beradab tu ke? hehehe....kecoh ar k fae nih! itupon nak tanya....

    ReplyDelete
  6. love, paru tu paru2 lembu.... hihiih... tol tak chik mi.. ???

    meh nak jamah sket ler lauk tu...sedap je nampak... lame tak makan... peberet kite jugak ni tau chik mi.... opss!~ lupe nak kompang dulu.... hiihh...

    ReplyDelete
  7. ni pun fav kita gak ni. mmg sedap. lg2 klu mkn ngan ns putih pns2. kaw!!!

    ReplyDelete
  8. Salam Cik Mi..ini lauk kegemaran akak juga tapi raya baru ada ....

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Memang sedap lauk ni ...makan dgn ketupat. 1st time makan dimasak oleh SIL dari Singapore juga....

    ReplyDelete
  10. chik mi,hubby kiah suka sangat makan dish ni,ni pun dia kata bila kia nak masak untuk dia,rindu nak makan

    ReplyDelete
  11. Uish, nampak pun best ni chik... paru campur hati campur udang lagi.. kite nak pancing hati banyak2.hehehe

    ReplyDelete
  12. Awat Cik tak bok mai kat kak sepiring nak rasa...tak penah rasa ni...tapi paru memang peberet Akak yang ooi....Wah renovate rumah ka.,..Akak baru perasan ka dah lama...sebab selalu Akak nampak cerah....& perasan tang signature Mimi yang besarq tu....Akak jugak tak dak modai nak renovate...tunggulah kot2 Eric Leong nak mai renovate...free of charge...hehe!!!

    ReplyDelete
  13. Salam Mi,

    Mi, ada tisu tak?? Nak standby tisu...hihi semalam kita mcm nak nangis tergolek2 depan rumah mi sebab mi tak nak buka pintu...nur hantar komen tak mau keluar...tu yg geram terus majuk balik umah tidur...hihhi...

    Sambal goreng pengantin mmg fofular kat sini...sedap sekali, anak nur yg tua berhantu betul kalo mkn tak hingat org belakang..apa2 dia isi perut dia dulu penuh2...hihi...

    Mi, semlm kita dtg dengan kumpulan kompang ingatkan nak berkompang sekali dengan sambal goreng pengantin tapi pintu tutup...hari ini nur masuk pintu belakang pulak...kikiki..

    ReplyDelete
  14. kak mimi..ni laok tiap kali raye msti ada mmg sebelah johor n singapore ke ats kot..
    kalo kat tempat kite sambal goreng jawa..
    mmg sedap sangat..

    ReplyDelete
  15. Sambal pengantinnnnn. Kalau jadi pengantin hari-hari gak nya dpt tak makan ni. Tapi pengantin lelakinya sama la. ... bestnya sambal pengantin. Jadi pengantin pun best gak.

    ReplyDelete

Reply