Nak jemput makan pun dah pinishkan so korang layannnnn gambaq dah lah ye..
Ayeq Asam mengancam suke sbbnya pekat2 sikit
Resepi air asam ni Chik guna Rcp Colek Daging Panggang ~by Shima27.
Resepi asal boleh tgk kat sini.
Utk sambal yg dilumurkan kat ikan
Cili blend
Bwg merah
Air Asam pekat
Garam
Gula
Sedikit Belacan
Cara
Blend semua bahan diatas,kemudian masak sedikit utk pekatkan nya,kemudian diumurkan ke atas ikan.
Untuk Air Asam
- cili padi secukupnyer - dikisar (i bubuh 5-6 biji)
- 1-2 biji cili masak - dikisar
- 1 inchi belacan (dibakar) - dikisar
- sos cili & tomato secukup rasa (utk pekatkan colek)
- 1 biji tomato - dicincang
- 1 labu bwg besar dicincang
- daun coriander/ketumbar - dicincang
- lemon juice secukup rasa (buleh jgak nak gantikan ngan air asam jawa pekat)
- 2 sudu besar nampla/minyak ikan
- garam & gula secukup rasa
- extra air masak (tuk kuah colek)
dtg cium bau ikan pari bakar cicah dgn air asam...amboiii sedapnya!
ReplyDeleteAduh Mimi...mengancam betul pari bakar dengan air asam tu!
ReplyDeletehttp://treatntrick.blogspot.com
mimi,tergoda i tengok...
ReplyDeleteSalam Chik Mi..
ReplyDeleteBila tengok gambar ni, ayat pertama yang keluar dari mulutku "Perghhhh sedapnya nampak air asam tu"... ayat kedua pula "Telan air liur je ler tengok ikan pari tu".. :-)
emmm...memang sedap!!!ima selalu gak makan ikan pari cicah air asam ni,tapi selalu beli siap je...hihihi
ReplyDeleteAkak ada stok pari ni...tapi dah goreng cencaru...esok la pulak buat bakar cicah ayarq asam....hrmmmm terliorq sudah!!!!!!!
ReplyDeleteSalam chik mi
ReplyDeletemmmm...sedapnya...makan ikan bakar ni baik untuk kesihatan kan chik mi...sama2 kita amalkan gaya hidup sihat... :)
>E-na ambik ler sedap ye
ReplyDelete>Palatable mengancam ye hihihi
>Maria tergoda hihihhi buat cepat
>Nida nnti balik sini boleh balas dendam ye
>ima nnti boleh le try masak sendiri,sedap kalau makan panas2
>kak watie dikau tergoda ye ,jom kita tukaq
>kakFzi hihihi sesekali bestkan akak.InsyaAllah
Aduiii chik...terliurnye tgk pari chik tue... nk tolong cicah je rasanya.hehhe
ReplyDelete