Tuesday, January 12, 2010

Pari Bakar Vs Air Asam

Salam ,menu hari ahad ari ni baru berkesempatan nak post sbbnya semalam seharian busy ngan pendaftaran hostel untuk Along,macam2 budak tu ade jugak barang yang tertinggal so nak tak nak malamnya terpaks ler ibu ngan ayah hantar balik.Semalam saja 3x ayah berulang-alik ke sekolah along,nasib ler tak kena bayar tol kalau idak huhuuhuh.Beli ikan pari in 1/4 bahagian je tp sbbkan besaq kena bakar 2x.Memula masa brader tu tny nak potong dak ? chik mi cakap tak mo nak bakaq je so dia cakap tak pe sy potong utk bakaq utk akak.ok brader tq.Brader ni mmg terra pilih ikan pari ,kalau nak beli selalunya dia cium dulu bau hancing ke idak kalau ade bau dia akan potong,tu yg best beli ikan ngan brader ni.

Nak jemput makan pun dah pinishkan so korang layannnnn gambaq dah lah ye..

Ayeq Asam mengancam suke sbbnya pekat2 sikit

Resepi air asam ni Chik guna Rcp Colek Daging Panggang ~by Shima27.
Resepi asal boleh tgk kat sini.

Utk sambal yg dilumurkan kat ikan
Cili blend
Bwg merah
Air Asam pekat
Garam
Gula
Sedikit Belacan

Cara
Blend semua bahan diatas,kemudian masak sedikit utk pekatkan nya,kemudian diumurkan ke atas ikan.

Untuk Air Asam
  • cili padi secukupnyer - dikisar (i bubuh 5-6 biji)
  • 1-2 biji cili masak - dikisar
  • 1 inchi belacan (dibakar) - dikisar
  • sos cili & tomato secukup rasa (utk pekatkan colek)
  • 1 biji tomato - dicincang
  • 1 labu bwg besar dicincang
  • daun coriander/ketumbar - dicincang
  • lemon juice secukup rasa (buleh jgak nak gantikan ngan air asam jawa pekat)
  • 2 sudu besar nampla/minyak ikan
  • garam & gula secukup rasa
  • extra air masak (tuk kuah colek)



9 comments:

  1. dtg cium bau ikan pari bakar cicah dgn air asam...amboiii sedapnya!

    ReplyDelete
  2. Aduh Mimi...mengancam betul pari bakar dengan air asam tu!

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Salam Chik Mi..

    Bila tengok gambar ni, ayat pertama yang keluar dari mulutku "Perghhhh sedapnya nampak air asam tu"... ayat kedua pula "Telan air liur je ler tengok ikan pari tu".. :-)

    ReplyDelete
  4. emmm...memang sedap!!!ima selalu gak makan ikan pari cicah air asam ni,tapi selalu beli siap je...hihihi

    ReplyDelete
  5. Akak ada stok pari ni...tapi dah goreng cencaru...esok la pulak buat bakar cicah ayarq asam....hrmmmm terliorq sudah!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Salam chik mi
    mmmm...sedapnya...makan ikan bakar ni baik untuk kesihatan kan chik mi...sama2 kita amalkan gaya hidup sihat... :)

    ReplyDelete
  7. >E-na ambik ler sedap ye
    >Palatable mengancam ye hihihi
    >Maria tergoda hihihhi buat cepat
    >Nida nnti balik sini boleh balas dendam ye
    >ima nnti boleh le try masak sendiri,sedap kalau makan panas2
    >kak watie dikau tergoda ye ,jom kita tukaq
    >kakFzi hihihi sesekali bestkan akak.InsyaAllah

    ReplyDelete
  8. Aduiii chik...terliurnye tgk pari chik tue... nk tolong cicah je rasanya.hehhe

    ReplyDelete

Reply