Monday, November 8, 2010

Ayam Masak Ros

Ayam yang digandingkan dengan nasi beriani semalam,request dr cik hubby juga,bila chik mi tanya nak ayam masak merah dia tak mau katanya dah jemu buat ayam masak ros lah,chik mi search high n low tapi takde yang berkenan dihati so chik mi decide nak campak je la apa yang ade kat dalam peti sejuk,so bila semua makan bila tanya ok tak jawapannya ok sedap alhamdulillah .Jom kita tengok macamana chik mi buatnya
 
~Ayam Masak Ros~My style
Ayam _ dipotong ikut suka bubuh garam kunyit digoreng separuh masak
 3biji Cabai Merah*
1labu bawang besar*
3ulas bawang putih*
Sedikit halia*
Sedikit Lengkuas*
2sb cili blend
3/4 cawan tomato sup(Heinz @ Kimball)
Garam secukup rasa
Sedikit pati santan ~optional
Rempah 4 sekawan
1 helai daun pandan-disimpul
minyak utk menumis
*dikisar halus

caranya
Panaskan minyak tumis rempah 4 sekawan bersama daun pandan sehingga wangi,masukkan bahan yang telah dikisar halus tadi,tumiskan sehingga pecah minyak masukkan pati santan masukkan ayam yang telah digoreng tadi masak seketika,kemudian masukkan tomato sup tadi masak sehingga sebati,jika terlalu pekat boleh ditambah air.

5 comments:

  1. salam chik mimi, ayam masak macam ni anak2 mas memang suka......sedapnya tengok ayam tu....

    ReplyDelete
  2. chikmi..ros tu dari mana dapt namanya? hihi..saje terpikir je..sedapla nmpk ayamtu.gandign yg ngam la kan dgn nasi tu

    ReplyDelete
  3. yeye...aym msk ros dh kuar...nk try!!!nk try!!!!

    ReplyDelete
  4. salam chik mimi..berkenan neh ayam ros..nmpk sedap, bleh try nnt.

    ReplyDelete
  5. salam kak mimi... cantik2 pinggan mangkuk koleksi akak ekk?
    selalu akak beli kat mana? hehehe
    bukannya tanye pasal ayam ros...tanya piring plak...

    ReplyDelete

Reply