Friday, January 28, 2011

Cucur Nasi Ikan Bilis

Assalamualaikum,jangan mintak ye menu yang dah entek,heheh tengok KakNor post baru teringat cucurnasi ku yg teperam kat dalam folder heheh thanks laling.Menu weekend lepas,selalunya nasi kalau tinggal sejemput ni ler menu yang paling sesuai,nak goreng rase sikit sangat so kita buat cucur ,takkan nak buang kan sayangg..Favourite anak2 cucur ni
Cucur Nasi & Ikan Bilis
Source:http://qasehmu-abadi.blogspot.com
Nasi
Air masak
Tepung Gandum
ikan bilis
Cili merah~dicincang
bawang besar ~didadu
Daun sup& daun bawang~optional
1 biji telur
Garam secukup rasa
secubit baking powder

caranya ,blend nasi bersama sedikit air(make sure masukkan air dulu nnti blendernya tak mau berpusing)masukkan telur serta ikan bilis ,blend sekejap supaya ikan bilisnya pecah2 aje.tuang ke dalam mangkuk masukkan tepung gandum,garam serta baking powder serta sedikit air (agak2 tpg gandum n air)macam kita bancuh cucur udang,kemudian bolehlah digoreng dalam minyak yg panas.
Boleh dicicah dengan sos cili + mayo

11 comments:

  1. As salam mi,
    kanda sihat..cuma mood tak adak..mi macam macam mana nak kasi dia bulat2 tu ya mi kanda kalau buat tak pernah yang dapat bulat2 gini ..leper aje selalu..huhu

    ReplyDelete
  2. salam chik mi,
    cantik cucur tu..cute je bulat2..apa rahsianya chik mi..

    ReplyDelete
  3. As salam Kak Chik Mi,apa pasal peram lama sgt kak...dah buat saya terliur dh nengok cucur ni...ingat lehla sarapan kat sini tadi...ekekeke

    ReplyDelete
  4. Salam chikmimi,
    kak.. yg pencicahnya tu, sos cili + mayo? Nanti nak try la! betul jugak tu, asal nasi sejemput dua, dibuat cucur.... sah abis! :D

    ReplyDelete
  5. makkk aaaiiii....cucuq ni dah sampai sana dah???? baru jer tgk kat ganu...bila ler pulak nak sampai sarawak nihhh....heheheh

    ReplyDelete
  6. salam kak mimi comey...
    sedap cucur bilis dan nasi ni kan...
    lg2 kalau cuaca sejuk je...tronoh nimendung je dr pagi tadi...:)

    ReplyDelete
  7. comelnya cucur nasi tu..nak capai seketul jer rasanya kak...dah abis ke?watkan lagi bleyyy??hehe

    ReplyDelete
  8. Chik Mi,

    Singgah sini kejaps sbb dah lama tak singgah...almaklumlah pura2 busy ajer sejak kebelakangan ini...hehehz. Alamak itew takoyaki sudah buat air liur I meleleh lah....sedapnya :D

    ReplyDelete
  9. salam mimi...wah makin bertambah barang jualan ya hehe.dah lama nak cuba buat cucur nasi ni.Macamana rasanya Chik mi?sama dengan cucur tepung gandum ke?

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum mimi..mmmm dpt cucur pg2 ni alangkah nikmatnya :)

    ReplyDelete

Reply