Assalamualaikum,lama rasaanya tak membolatkan cekodok jepun ni,walau pun mungkin rasenya tak sama dengan yang kat jepun,tp ikut tekak anak-anak chik mi sedap aje.Sebenarnya chik mi ade jumpa sos takoyani ni sebabkan tak reti nak baca tulisan kanji tu so chik mi tak beli takut nnti ade pulak ing.dia yg tak boleh guna so chikmi sos cili + mayonise aje dengan dashkan sikit worchester sos .Untuk yang bertanya macamana nak membulatkan tako ni chik mi tengok kat youtube,insyaAllah banlik nnti chik mi letak video atau linknya.
Takoyaki
Souce:http://kurniaanmu.blogspot.com
Ingredients:
- 1 2/3 cup flour
- 2 1/2 cup dashi soup-chik mi guna secukup rasa
- 2 eggs
- 1/2 lb. boiled octopus, cut into bite-size pieces - chik mi guna sotong kering
- 1/4 cup chopped green onion
- 1/4 cup dried sakura ebi (red shrimp) - chik mi guna udang gerangau
- 1/4 cup chopped pickled red ginger
- *For toppings:
- katsuobushi (dried bonito flakes)
- aonori (green seaweed powder)-tak jumpa cari so tak letak
- Worcestershire sauce or takoyaki sauce- lupa letak
- mayonnaise - chik mi + dengan sos cili
Preparation:
Mix flour, dashi soup, and eggs in a bowl to make batter. Thickness of the batter should be like potage soup. Put oil inside cups of a takoyaki grill pan. Pour batter into the cups to the full. Put octopus, red ginger, and green onion in each hole. Grill takoyaki balls, turning with a pick. When takoyaki become rounds and brown, remove them from the pan and place in a plate. Put sauce and mayonnaise on takoyaki and sprinkle bonito flakes and aonori on the top.
*makes 4 servings
update :cara-cara nak membolatkan takoyaki:)))
wah pandainya chik mimi bulat2kn tako ni, cun sangat!
ReplyDeleteAssalamualaikum... chikmi :)
ReplyDeletenani pernah tengok counter takoyaki ni kat foodcourt carrefour puchong.. teringin nak rasa.. sebab cam sedap.. tapi time tu asben dah order makanan lain utk nani.. tak jadi makan la.. sampai hari ni chikmi tunjuk.. baru teringat balik.. ekekeke.. :P
Salam mimi....eh pandainya mimi msk tako ni..cantik n nmpk sedap sangat tuh
ReplyDeletesalam chikMi...wah dah buat takoyaki eh...jeles tul....akak ada acuan, tp bahan susah nk dpat laa..huhuuu
ReplyDeletebaru jer plan nak buat sehari dua ni, sblm along balik
ReplyDeletetu la kak ilah pun takut juga nakbeli sebarangan sos depa tuuu.. kira ok la ni..mmg sedap kan kak ilah pun dah lama tak membolat..nyum2 sedapnye
ReplyDeleteakakkkkk...
ReplyDeletecamner rasanya yer kak...? aduhh comeinya bolat bolat gitu...nyumnyum.
mimie jual ke pan takoyaki tu..saya tinggal kt kulim kedah..merata saya cari pan tu..leh mie tolong saya
ReplyDeletesalam..kak nk tny di mana boleh sy dapatkan acuan takoyaki?
ReplyDeleteboleh email kan ke akak mimiazie72@gmail.com
Deleteslm...kak..mana nak dpt tako maker tu...dan bahan2 nye skali..coz kat srwk ni xde la kak....tlg dpatkan semua tu kak?
ReplyDelete