Virus apam telah menyeranggggg,sana sini sinun ade apam,kali ni guna rcp
kak watie pulak,wallahhhh mmg berbaloi,TERSANGATTTT lah lembut n gebusssss.Yezzaaaa ni ler rcp apam yg ku cari2 selama ni.maaf ye yang ni mmg gebus n lembut dari yg sebelum ni,cuma lain kali kena kurangkan sikit gula kerna manis pada tekak chik mi.Sebenarnya tadi chik mi cuak jugak sbbnya bancuh pg tadi sebelum keluar pergi kerja,takut jadi apam bantat tp syukur alhamdulillah menjadi siap tersenyih tu.Tadi chik mi buat xperiment,memula kukus letak loyang kecik dlm tempat pengukus, apamnya tak mau senyum pun ,pastu letak loyang besar pulak pastu ade jugak yg tersenyum tp sikit je la,pastu letak terus dlm tmpt kukusan hahhhaa baru mau sengih,tp acuan lompang yg saiz S tak mau senyum ,guna yg saiz M baru tersengih.nape ek.
Kandaaaa mintak izin kongsi kat sini ye mmg akan ade ulangannya ni.Thanksss kanda
Apam tepung beras ~by Kak Watie
Bahan-bahan:
- 1 cawan nasi
- 2 cawan tepung beras
- 1 cawan gula putih
- 1 1/4 cawan air
- 1 sudu kecil yis
- sepeket kecil eno
Caranya:
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi). Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.
Wow, Apam...here, there and everywhere...hehe!
ReplyDeleteLooks sooooo yumm...pass me some pls! ;)
Mama pun dah buat, cuma lom post je. Sedap kan resepi kuih Apam Tepung Beras Watie ni...
ReplyDeletekak..acuan lompang s dier x cuku ruang nak sengih kot..hihi..apa2pun mintak seketuiii
ReplyDeletewah chik mi,
ReplyDeleteapam.. apam.. nie yang buat saya tergoda nie.. nie kalu dah chik mi ckp lembut, memang kena cuba gak nie..
Chik Mi
ReplyDeleteCantek tersengeh!! Yat pon nak try la...tak pernah buat using this resepi..mungkin makan apam ni ngan gula tanjong.. tengok la malam nanti kalo rajin.. nak pi perap dulu..
Yat
la... sana sini sinun apam.... sib baik anak2 & mr hb xbape suke ngan apam...kalo tak....emmm....dah le tpg beras tinggai skit je lagi...huhuhu
ReplyDeleteSalam kak..
ReplyDeletewah sedap ni kak wat minum pagi
@ minum ptg kan..comel je ..
Cantik tersengih apam Mimi ini...menjadi...ada lagi tak?
ReplyDeletehttp://treatntrick.blogspot.com
mimi..nak apam..kita makan apam dgn kuah kari ..sedap!!
ReplyDeleteSalam Chik Mi..
ReplyDeleteSelain dari Eno apalagi alternatifnya ye.. sini tak jumpa lagi mana nak cari Eno.. :(