PANDAN LAYER CAKE
Bahan A : Cake
250 gm tepung sponge mix
3 sudu besar air ais*
4 biji telur gred B disejukkan*
1 sudu kecil ovalette**mix all
3 sudu besar minyak masak (minyak jagung / masak) – last
- Pukul semua bahan kecuali minyak selama 10 hingga 15 minit
- Bila pekat perlahankan mesin, masukkan minyak kacau hingga rata.
- Tuang ke dalam loyang 9 X 9. (Sapu kan margerine pada loyang dan kertas tracing sekali.)
- Bakar selama 20 hingga 25 minit pada suhu 180 degree. ( Bakar tanpa kipas)
- Apabila cake masak, terbalikkan, biar hingga sejuk.
- Potong ke 3 lapisan. (sideway)
Bahan B : Kaya
300 gm gula castor*
2 ½ sudu besar instant jelly*
300 ml santan pekat (about 2 biji kelapa (med size) include water mix all*
1100 ml air & santan =1400ml*
½ - 1 sudu besar pandan paste*
sedikit pewarna hijau (green apple)*
sedikit esen pandan*
140 gm tepung custard – mix separately
- tepung custard dibancuh dengan sedikit air + santan dari 1400 ml tadi, kacau rata. – set aside
- Campurkan dan masak semua bahan (mix all) – stir until naik wap
- Masukkan bancuhan tepung custard dan kacau hingga pekat. Add in a bit more green color if color is not nice enough.
- Next process kena buat dengan cepat.
- Tuangkan kaya (just enough to cover the pan) ke dalam loyang 9 X 9 (basahkan sedikit loyang)
- Lapiskan dengan cake – then kaya – cake – kaya and last the cake.
- Masukkan ke dalam fridge.
# untuk pewarna & pandan paste mungkin akan memerlukan lebih sebab bergantung pada tpg custard,sebab kadang2 tepung custard berwarna lebih terang,so kalau warnanya sebam tambah lah ye sehingga mendapat warna yg ideal.
Wah...wah Mimi...nak kek sepotong....besar tau potong tu!!!....Mai ambik award Chik mai!!!
ReplyDeleteSalam Mimi, kak pun datang nak minta kek yg cun tu sepotong....kak suka warnanya...
ReplyDeletehttp://treatntrick.blogspot.com
Salam ChikMI,
ReplyDeleteTime kasih letak resipi. alamak, guna tepung kastad la pulak..huhuhu.... kat sini diorang tak jual tepung kastad! geramnye! :(
Ijan