Salam,aritu nampak kat rumah Along dah pikir nak cuba tp terlupa ,lepas tu nampak kat umah kak sifu buat dan siap rekomen lagi tu yg bila nampak ikan pari fresh kat market terus je ambil.Resepi dari umah Kandaku Cayang.Sebenarnya dari awal minggu lagi nak buat ,bila sampai umah tengok ikan lain yg dah defrost,so tertangguh sampai ke arini baru berkesempatan nak masak lauk ni.Semalam dah taip separuh jalan nak N3 ,si minah tecik yg manyak songeh tu pulak mengamuk ajak tido so ngan ibu sekalilah belayaq.Sedap dan lazat heehhe tp chik mi buat terkering sikit.Buat kandaku cayang izinkan dinda cNp kat sini ye senang nnti menantumu nak masak .muahhhahahah.Thanks ye kanda,
Ingredients:-
2-3 ekor anak ikan pari-dibersihkan, potong, gaul dengan kunyit & garam.
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar sambal belacan
3-4 batang daun kari
3 batang cili hijau dihiris
1-2 sudu kecil serbuk lada hitam
garam & serbuk perasa secukupnya
Method:-
Campurkan bawang putih, serbuk lada hitam, sambal belacan dan ketepikan. Panaskan minyak, goreng ikan pari hingga agak garing. Angkat, toskan dan ketepikan. Kurangkan minyak kalau gunakan minyak gorengan ikan tadi. Masukkan campuran, sambal belacan, bawang putih, serbuk lada hitam dan tumis hingga naik bau. Masukkan lada hijau dan daun kari, kacau rata . Masukkan sedikit perasa dan garam kalau necessary dan gaul rata. Masukkan ikan pari yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata. Biarkan sekejap hingga tumisan tadi sebati dan meresap dengan isi ikan. Matikan api. Siap untuk dihidang.
Sources:-From a cooking programme in suria channel
2-3 ekor anak ikan pari-dibersihkan, potong, gaul dengan kunyit & garam.
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar sambal belacan
3-4 batang daun kari
3 batang cili hijau dihiris
1-2 sudu kecil serbuk lada hitam
garam & serbuk perasa secukupnya
Method:-
Campurkan bawang putih, serbuk lada hitam, sambal belacan dan ketepikan. Panaskan minyak, goreng ikan pari hingga agak garing. Angkat, toskan dan ketepikan. Kurangkan minyak kalau gunakan minyak gorengan ikan tadi. Masukkan campuran, sambal belacan, bawang putih, serbuk lada hitam dan tumis hingga naik bau. Masukkan lada hijau dan daun kari, kacau rata . Masukkan sedikit perasa dan garam kalau necessary dan gaul rata. Masukkan ikan pari yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata. Biarkan sekejap hingga tumisan tadi sebati dan meresap dengan isi ikan. Matikan api. Siap untuk dihidang.
Sources:-From a cooking programme in suria channel
#Chik mi gun ikan pariyg sederhana besar.
sedapnya..
ReplyDeleteBila Nida nak pandai masak macam Kak mimi ni ek..hehe
nmpak sedap! syok mkn ngan ns panas2 ni!
ReplyDeletechik mimi ... sungguh menyelerakan...
ReplyDeletesalam dinda,
ReplyDeletehahha..betul tu dinda, biarkan menantu kita tu
belajar masak lauk ni..hehehe..insyaallah rukun rumahtangga..kikiki
thanks for trying ya mi..
salam singgah,
ReplyDeletesedap nampak pari tu, something different, nak cuba nanti.
salam cik mimi..dtg ni nak tapau ikan besar atas tu dgn ikan kecik kat bwh ni..bnyk lgi ke :)
ReplyDeletesalam cik mimi..
ReplyDeleteagak2 kalu makan ikan pari ijau nie..kita blh bertukar jadi warna ijau tak???hihhiihihi..ya amponnnnnnnnnn...akak ku cayanggggggg..btw..mmg sedap pon ikan tuh..chemp baru masak last week..guna ikan tuko..perghhhhhhhh..sedap..dok tunggu gak takut tukar kaler..x jadi gak..jd godzila ade lah..hhhiihihihi
Amboi3..sedapnya pari ijau ...tukar cili merah, akak bubuh Ikan Pari Masak Merah, boleh??
ReplyDelete