Salam,arini ngan esok chik mi bercuti ,tapi tak jenjalan kemana pun saje nak habiskan masa dengan anak-anak je,hari tu nampak kak cm masak nasik dagang,teringat ade stok beras nasik dagang import dari Kelantan.Kak Cm masak versi tanak nasib baik chik mi tanya dulu ngan kak cm,ghupa2nya beras nasik dagang tu tak sesuai ditanak sebabnya keras,so chik mi rendam berasnya semalaman,pagi tadi chik mi mintak tolong ngan pakcik google cari sini sana so decide nak buat combination resepinya.Wahhhhh terranya chik mi masak nasik dagang menjadik ,rasa happy sebabnya memang kena dengan selera chik mi sekeluarga.Gulai ikan aya a.k.a tongkol pun chik mi guna resepi kak cm.SEDAP sangat,selalunya chik mi buat gulainya camlain sikit tapi tak kena ngan seleraku,tp cik hubby makan je,yang ni bila tanya sedap tak,ok ok gulainya sedapppp.Angah pun cakap gulai ni sedap ler ibu,wah makin kembanglah montot ibunya.Ada serunding ikan lebihan buat nasi kerabu haritu so chik mi gandingkan sekali.
Jom kita tengok macamana chik mi masak nasik dagang.
Bahan-bahan
Beras nasi dagang~500 grm
Santan cair(1/4 cwn santan pekat + 3/4 cwn air)
Santan pekat(3/4 cwn santan pekat + 1/4 cwn air)
3 ulas bawang merah ~ dimayang
2 ulas bawang putih ~ dimayang
1 inci halia ~ dimayang
1 Sk halba
1 Sk halba
Garam
Secubit gula
Cara-caranya
Bilas beras sehingga bersih kemudian direndam semalaman,panaskan kukusan,toskan beras kemudian kukus beras sehingga naik wap,tuang dalam bekas kemudian masukkan santan cair bersama halba kacau sebati kemudian kukuskan sekali lagi.sementara itu masak santan pekat bersama garam ,gula ,bawang putih ,halia sebentar(tujuannya supaya nasik tak cepat basi) sehingga garam dan gula pecah,kemudian keluarkan beras tadi sekali lagi,masukkan santan pekat yg telah dipanaskan sebentar tadi kacau sehingga sebati ,kemudian kukus sehingga masak.
Boleh di hidangkan bersama gulai ikan tongkol dan acar mentah.
errk..salah umah ke ni? waaa... cantik laaa..ekslusif dan bergaya..ehehe.. nk gak nasi dagang..tgok nasi dgg windu kat maaakk..
ReplyDeletealamak!!!cm suka ikan tongkol tu...sedapnya chik mi:)yum yum
ReplyDeletesalam chik mimi,
ReplyDeletePandainya buat nasi dagang. saya tak pandai guna beras nasi dagang tu. last time, keras kejung... padahal saya kukus tu. kihkih.
Rasa lapar bila tengok nasi terhidang... ;)
Wah mu dah jadi ore Kelate ya!!!Hamba nak groyak sikit.....mu buleh bukuh dok kat ambo bare dua ketoi ike tu!!
ReplyDelete