Masa menumis nasi ni ghau ghau bau dier hahahaha memang wangi sangat,sampaikan angah datang tanya ibu masak apa bau wangi sangat ,dialah yang makan paling banyak sekali memang berbaloi .Setelah minta tulun ngan pakcik google maka terjatuh chenta ngan resepi kak liza.Terima kasih kak minta izin CnP kat sini ye.
NASI JAGUNG
Bahan
6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw jagung parut/jagung frozen
1 caw susu cair
8 caw air
2 s/b rempah kurma - Chik mi guna rempah beriani
2 biji buah tomato.....mesinkan - chik mi dadukan je
3 s/b minyak sapi
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan
garam
gula
Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus
2 cm halia ]
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara
1. Panaskan minyak sapi dlam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, tomato dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, jagung dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Bila telah masak bolih dihidangkan dengan lauk daging atau ayam serta acar.
Bahan
6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw jagung parut/jagung frozen
1 caw susu cair
8 caw air
2 s/b rempah kurma - Chik mi guna rempah beriani
2 biji buah tomato.....mesinkan - chik mi dadukan je
3 s/b minyak sapi
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan
garam
gula
Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus
2 cm halia ]
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara
1. Panaskan minyak sapi dlam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, tomato dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, jagung dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Bila telah masak bolih dihidangkan dengan lauk daging atau ayam serta acar.
Source Hanieliza Fp
sabtu lepas kita mkn ns jagung gak, kat umah org kenduri. mmg sedap!!!
ReplyDeleteSalam Mimi..Akak minta maaflah tak sempat Dik...sejakl Along balik ni...tak cukup tangan....TQ untuk ucapan dan doa buat Akak..namun maaflah ya...memang sibuk sangat..mana dengan tempahan kek lagi..layan tekak anak-anak...memang tak sempat nak hadap laptop ni Dik...Akak harap Mimi juga sihat disamping keluarga....
ReplyDelete