Friday, June 4, 2010

Takoyaki

Salam di hari jumaat yang mulia,yesssss akhirnya menjadi jugak nak buat tako ni,walaupun ade yang bahan yang tak cukup tapi alhamdulillah menjadi jugak,sedap semua anak-anak suke,lepas ni memang tak beli kat jusco lagi ler dah ler 3 ketoi rm4.50 mahei giler.Puas makan kalau buat sendirikan,sebelum ni punyalah duk bekenan tengok ramai yang dah buat kta pun nak masuk group tu jugak.Thanks ijah seperti biasa chik mi minta izin nak CnP kat sini ye.
Alhamdulillah kenyang dinner ngan tako malam tadi



Ingredients:
  • 1 2/3 cup flour
  • 2 1/2 cup dashi soup-chik mi guna secukup rasa
  • 2 eggs
  • 1/2 lb. boiled octopus, cut into bite-size pieces - chik mi guna sotong kering
  • 1/4 cup chopped green onion
  • 1/4 cup dried sakura ebi (red shrimp) - chik mi guna udang gerangau
  • 1/4 cup chopped pickled red ginger
  • *For toppings:
  • katsuobushi (dried bonito flakes)
  • aonori (green seaweed powder)-tak jumpa cari so tak letak
  • Worcestershire sauce or takoyaki sauce- lupa letak
  • mayonnaise - chik mi + dengan sos cili
     Preparation:
    Mix flour, dashi soup, and eggs in a bowl to make batter. Thickness of the batter should be like potage soup. Put oil inside cups of a takoyaki grill pan. Pour batter into the cups to the full. Put octopus, red ginger, and green onion in each hole. Grill takoyaki balls, turning with a pick. When takoyaki become rounds and brown, remove them from the pan and place in a plate. Put sauce and mayonnaise on takoyaki and sprinkle bonito flakes and aonori on the top.
    *makes 4 servings 
    source ~ Ijah

7 comments:

  1. salam cik mimi...:D
    Ingat tadi nani tak nak kuar rehat..
    sebab nani dah makan mee goreng + karipap 2 bijik... :P so malas nak lunch.. tapi bila merayap2 kat sini.. nampak la tako ni.. sedappp nyer.. tak tahan dolat.. :D
    nak kena gi cari makan gak ni... huhhhaaaaa... laporrrr....

    ReplyDelete
  2. makanan jepung ke ni mimi??

    ReplyDelete
  3. alamak ..kita nak buat jugak lah.hehe

    ReplyDelete
  4. cik mi bak mai sikit..ehhehe..tak pandai nak wat ler..

    ReplyDelete
  5. Akak juga dok perak lagi....makan cekodok jer lah!! bulat juga!!hehehe

    ReplyDelete
  6. salam chikmimi,
    saya tak penah rasa takoyaki... teringinnya... ini memang kena ada acuannya, kan? kat jusco ada ya kak? nak gi beli!

    ReplyDelete
  7. Chik Miiiii...itu tako 10 biji bak mai...

    ReplyDelete

Reply