Sunday, April 10, 2011

Bengkang @ Bingka Ubi Kayu

Assalamualaikum,Terima kasih kepada Izah sebab izah dapat trace dari mana problem malware attact tu Chik mi dapat.Chik mi buat kuih bingka ni hari jumaat yang lepas ,so paham-paham aje la,Kuih yang sangat sedap dan lembut cuba agak manis walaupun chik mi dah kurangkan sukatan gulanya.Thanks to Ustazah Thaniah Sulaiman yang berkongsi resepi nya di Fb.Jazakallah Khayran KaK Ani ,Dulu chik mi pernah buat 2-3 kali jugak ler kuih ni tapi tak menjadi last-last jadi habuan Mr T la.Alhamdulillah kuih ni sempat juga chik mi berkongsi dengan Ct ,malam tu sambil-sambil nak melayan mata nak tidur terdengar ada sms masuk,'kak bila nak N3 pasal kuih ni tak sabaq nak komen ,rupanya dr ct,saling membalas last sekali ct cakap kak kuih tu memang sedap walaupun manis sikit,hubby ct pun cakap sedap sampai jeles bini dia muahhhaahhaha ya ampun ct'.berbalik pada kuih ni,kaedah membuatnya amat senang,dah tu mula-mula kukus dahulu kemudian baru dibakar .

BENGKANG UBI KAYU by THANIAH SULAIMAN
Bengkang Ubi Kayu yg lembut dan sedap..x rugi cuba tau..pesanan dari penaja.~
  3 cwn ubi parut & perah jusnya
1 bj kelapa - perah 2 1/2 cawan santan
masak dan tapis:-
1 1/2 cawan gula merah* atau
1 1/2 cawan gula pasir*
santan sekali
(yg saya buat ni saya guna ubi putih..jadi saya letakkan pewarna kuning)
cara2 nya:
Masukkan semua dalam mangkuk besar & kacau biar sebati .Campurkan secubit garam. Lepas itu tuangkan ke dalam loyang dan kukus 1/2 jam , brulah bakar api atas dulu..agak2 tukar colour then tukar api atas bawah ,1/2 jam atau sehingga masak/garing skt..kalau nk bengkang kuning..guna ubi kuning..baca lah doa ketika kacau ubi /adunan..Surah Al Imran ayat 200..utk lembutkn hati anak2 atau kita sendiri..insyaAllah
* Nota:Chik mi guna gula putih sahaja ,chik mi guna 2 1/4 cawan tapi still manis ,next time kena kurangkan lagi gula
* Update Gula guna1 1/2 cawan sahaja tak kira gula putih atau merah

14 comments:

  1. Aslmkm Chikmi cayang. Wah nampak berkilat2, mesti best ni. Masuk list dulu, kita ada ubi parut dlm freezer.

    ReplyDelete
  2. sedapnya... dah lama x buat bingka ubi kayu... terliur sudah.... nak ckit... hehehe

    ReplyDelete
  3. Hai mimie. sedap la nampak bingka tu.Thankyou for the link ya.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...
    Sangat suka kuih ini. Huaahhh rindu kat kakak2ku semua.Diaorang yang selalu buatkan.

    ReplyDelete
  5. Askam Cik Mimi,

    bengkang ubi mimi ni nmpk betul2 menyelerakan...cantik warnanya tu..akak mmg sukan apa2 je kalau ubi..lepat, bengkang, talam, gulai ubi masak lomak pun akk sapu juge hehehe...melekat2 rasenya tu...

    ReplyDelete
  6. Chik Mimi,
    Bingka ubinya kelihatan sedap banget ya. I bookmark this! :)

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum kak Chik Mimi,
    dah lewat mlm baru sempat nk bw ni selalu weekend bz jer ..sedapnya tgk kuih bingka ni lama tak buat..suka part yg kerak2 tu..yg lain tak mau..mau yg kerak tu jer...hehe

    ReplyDelete
  8. Assalam mimi, sedapnya bingka ubi tu, rajin mimi parut2 ubi tu

    ReplyDelete
  9. Kita pun baru jer wat bingka tapi letak cheese..tak sempat nak ambil gambar...tapi tak pernah cuba kukus dulu baru bakar

    ReplyDelete
  10. sedapnya bingka ubi kayu...

    ReplyDelete
  11. Assalam kak,wah dah da n3 bengkang nih..Smlm xsmpat nak buka lappy..Kak,bengkang nih mmg betoi2 sedap,thanks ya kak,coz igat juga kat sy..InsyaAllah da ubi kayu nnti nak try juga la resepi nih,amik resepi dulu la..Ubi kayu dpn rumah tu,xpernah lak korek ambik ubi dia,slalu duk amik pucuk ja,msti dah tua sgt ubi dia..

    ReplyDelete
  12. bestnya bengkang. lama dah tak makan bengkang ubi kayu. nak jumpa orang juai pagi-pagi pun payah dah ni..

    ReplyDelete
  13. dah lama tak makan bingka ni..cantik tul warnenya

    ReplyDelete
  14. waa... bingka, i like!!! 100x .. warna bingka chik mi cantik memikat la.

    ReplyDelete

Reply