Thursday, June 4, 2009

Bingka Roti Berjagung


Salammm ,huhuuhu apa la Chik mi masuk2 je nyangisss,sebenarnya dah busannnn lar sbb dapor Myr nun tak leh nak bukak so tak tau nak buat apa...ermmm membebel aje ok lah malam tadi bakaqlah bengkang ni aka bingka nnti ade pulak yg poning...Dah lama duk kiv since nmpk kat dapo kak ita ari tu dah terbekenan sebabnya stok ghoti tu ade dlm esbok.Nak buat breadcrumb stoknya ade lagi ,maka terhasillah kue ni,selalunya kalau buat yg kosong anak2 pandang sepi aje so ibunya la yg makin membolatkan diri menghabiskan sorang diri,tapi bila ditambahkan jagung ni alhamdulillah depa makan la jugak...

Resepi ni CnP dari dapo umah k ita,kak ita amik dari umah Kak Ct so mintak halal yer semua Chik mi kongsi kat sini pulak
Bahan-bahan :
3 biji telur
150gm gula castor
100gm mentega (cairkan)
½ tsp garam halus
300gm roti
200gm tepung gandum
1 liter santan (atau 1 liter susu segar atau 500ml santan + 500ml susu segar)
200gm jagung krim dalam tin
Cara-cara :
Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan atau susu segar, tepung gandum dan garam halus.
Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.
Masukkan jagung krim dan kacau sebati.
Sapukan mentega pada loyang bingka dan alaskan dasarnya dengan kertas kek. (Guna loyang biasa pun boleh)
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama lebih- kurang sejam.

4 comments:

  1. Kalau letak jagung mesti rasa manis2 sikit kan... saya suka la makan kuih mcm ni dengan cream vanilla..hehe

    ReplyDelete
  2. mimi, mmg nampak sedap jer bingka tu. rasanya pun mmg tak mengecewakan, kan??

    ReplyDelete
  3. Betoi la akak tq 4 sharing yer

    ReplyDelete

Reply