Friday, June 12, 2009

Cucur Jagung


Buat malam tadi sbb cousin hby singgah jap kat umah,kelam kabut aje buat pastu tu terus goreng tak de perap2 bg naik pun.Semua bahan dah ade so bancuh je lah.

Resepinya ade kat sini yer .tq knor sediakan sukatannya kalau Chimk mi mmg main campak2 aje.Kali ni Chik mi gunakan 'Double Action Baking' Powder so x guna yis dan chik mi campurkan jugak dengan tepung beras skit.
Chik mi CnP kat sini jugak yer
Bahan-bahan
1 cawan isi jagung
1/2 cawan isi udang ~ dipotong kecil
2 cawan tepung gandum
1 bj telur
1 sudu teh yis mauripan
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
daun saderi dan daun bawang ~ dihiris halus
1 bj cili merah ~ dicincang
1/2 labu bawang besar ~ dicincang
3/4 cawan air
minyak untuk menggoreng
Cara-cara
Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
Biarkan seketika, lebih kurang 15 - 30min atau sehingga adunan nampak naik.
Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda.. Selamat mencuba..

3 comments:

  1. amboi! mimi mentang2-lah sonok dok coti2 kat umah ni, satu..satu.. menu kluar!akak sejak balik jln jauh ni, cam ada males sikit..nak tunggu time x keje baru nak buat macam2 stok bnyk yg dah menunggu tu..bilalah nak dimulakan!

    ReplyDelete
  2. salam mimi...wah cucur jagung sedap tu..kebetulan kita buat cucur labu..hihi jom kita tukar2 kuih cam bulan posa:)

    ReplyDelete

Reply