Tuesday, June 30, 2009

Popia Seaweed Chips

Projek nak menghabiskan kulit popia yg dah hampir nak menopos hihihihi sedap resepi dari Hasue,tq sue Chik mi makan krup krap krup krap bestnya
Sue akak kongsi kat sini yer.tq for the resepi

Bahan-bahan ( Leh makan ramai2 )

  • 1 bungkus kulit popiah
  • 1 bungkus besar dried seaweed (yg sedia dmakan begitu sj tu)
  • 1 biji telur
  • 2-3 cawan minyak masak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Pecahkan telur dlm mangkuk kecil dan pukul sedikit menggunakn garfu
  2. Sediakan sekeping kulit popiah. Sapu rata telur td di atas permukaan kulit popiah hingga mnutupi kseluruhannya
  3. Susun dried seaweed di ats kulit popiah yg sudah dsapu telur td dan tutupkan dgn sekeping kulit popiah lg. Ulang langkah yg sama sehingga kulit popiah/dried seaweed habis
  4. Gunting kulit popiah yg sudah ber'inti' td mengikut bentuk dan saiz yg dsukai. Pnskan minyak dlm kuali dan goreng sehingga kulit popiah agak kekuningan.. Angkat dan toskan.Naahhh..sdh sedia utk dmakan begitu saja atau bersama sos/topping kesukaan anda..kalo x habis leh simpan dlm bekas kedap udara.. SELAMAT MENCUBA! :)

5 comments:

  1. tak pernah try seaweed. sedap ke..??? rasa apa ye mi seaweed tu..??hehe...jakun seh!!

    ReplyDelete
  2. salam kak..dah lama sue tak buat chips nih..nampk sedap laa chips akak tuh..rasa nak amik thru skrin,sibbaik x tembus.hehe

    ReplyDelete
  3. Seaweed tu best kan kak..sebelum ni ingat bleh makan ngn sushi jer... rupanya org korea siap makan ngan nasik lagi... makan mcm tu je pun sodap gak... bestlah.

    ReplyDelete
  4. he he saya boleh dengar Kak Mi bunyi krup krap tu..mmmm sedap cicah dgn sos ni. Lemak Labu kat bawah ni pun sedap kalu makan dgn ikan masin..wah lama tak makan tu..

    ReplyDelete
  5. >ain sedap gak try ain jangan tak try i pun jakun jugak pestime makan seaweed

    >hasue uiks nak ambik thru skrin lagi hihhihihi

    >Ijan akak pestime mkn seaweed ni ijan jakun skit hihihihi

    >mama Tiara hihi sedap Risma buat jgn tak buat

    ReplyDelete

Reply