Monday, March 1, 2010

Homemade Bawang Goreng

Benda ni mmg kena ade kat umah chik mi,hubby suka ngan sayur bening so masa nak makan chik mi taburkan bwg goreng ngan daun sup sedap u.Chik mi mmg tak beli yg ready made sbbnya ade terima email ngan bace katanya yg ready made tu diaorang campurkan straw untuk meranggupkan bwg goreng,huwaaa mmg ngeri u.yg chik mi buat ni pun mmg ranggup,selalunya chik mi buat banyak2 simpan dlm tupperware masukkan dalam peti sejuk.

Kena tukar kitchen towel tu banyak kali smpi tak berminyak baru disimpan ye.

Chik mi gunakan Fp untuk slice bwg,sonang keja acikkan.

Homemade Bawang Goreng
Bawang merah-
Tepung Gandum
Minyak masak

Caranya.
Bawang dikupas basuh kemudian toskan sehingga betul2 kering,selalunya chik mi biarkan dalam setengah hari gitu,dihiris nipis,chik mi gunakan food processor.Gaul tpg dengan bwg tersebut,jgn bnyk sangat cukup sekadar melekat dibawang.Goreng dalam minyak panas,kena kacau selalu dan jaga apinya takut terhangus.
Toskan minyak sehingga kering kemudian diletakkan diatas kitchen towel,kitchen towel kerap ditukar ye sehingga tiada kesan minyak,ini untuk memastikan bila kita menyimpannya tiada bau tengik.


9 comments:

  1. cantiknya bwg grg chik mimi...
    msti byk jugak bwg nak guna tu kn, kt sni bwg merah mahal. tp mmg lg sedap yg buat sdiri. sy pun ada baca ttg bwg goreng yg dicampur straw untuk merangupkan bwg..eee..

    ReplyDelete
  2. Chik Mi...

    I nak order barang goreng ngan you la...
    Yang I beli punya hancussss...tengok la kat mee bandung tu...haiz..

    bawang girengmu ranggup dan menyelerakan, ada shape lagi...

    Yat

    ReplyDelete
  3. eh sorry..goreng la...benda alah apa lah 'gireng' tu...soreee...

    ReplyDelete
  4. kak mimi..kalo buat si[nirik mmg best.kite pon x beli tapi bile nak baru goreng :)..malaslah ni kan..
    kak nak tanya akak asal mana? sebab gune bening, mangan atau mmg akak saje gune..slalu jawe je tu..

    ReplyDelete
  5. saye pon wat sndiri sbb asben xkasi beli bila dengar kes tu so kene merajinkan diri tuk wat hehehe. sy guna tepung jagung n dah tapis minyak tu masuk dlm balang, simpan. berbaloi2 hahaha

    ReplyDelete
  6. saya suka bawang goreng, tak tepikir nak buat sendiri, peh ni boleh la try, senang je kot.

    ReplyDelete
  7. ain pun suka ratah bwg goreng ni!! belum pernah buat lg sbb biras selalu supplykan.hehe

    ReplyDelete
  8. ima pun selalunya buat sendiri bawang goreng ni...lebih sedap dan terjaminkan...tapi buat sebelum ni tak letak tepung...goreng gitu je,utk seminggu tu ok je...simpan dlm tupperware.nnt leh cuba cara nih pula.

    ReplyDelete
  9. >zaiy a ah kat sana bwg maheikan boleh jugak guna bwg besar kot.
    >yat maria nak oda hahahha chik dah jadi toke bwg goreng ye.
    >shahAnim a ah mmg berbaloi
    >izan senang je izan try le
    Ain wah bestnya ade org supplykan
    >ima try ima buat cara ni lama sikit boleh simpannya

    ReplyDelete

Reply